Президентът на САЩ Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин ще разговарят чрез видеовръзка утре. След срещата им в Женева през юни списъкът със спорни въпроси между двете им страни се удължи. Ето кратко обобщение, направено от "Ройтерс".

Украйна и евентуални западни санкции

САЩ предупредиха Русия, че ще се сблъска със "сериозна цена", включително икономически санкции с голямо въздействие, ако нахлуе в Украйна, според която над 94 000 руски войници са струпани близо до нейната граница. Вашингтон призова за връщане към споразуменията, подписани в Минск през 2014 г. и 2015 г., които целяха да сложат край на войната между украинските правителствени сили и подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на Украйна, която сега се проточва вече повече от седем години.

Изискване от Русия за гаранции за сигурност от НАТО

Русия твърди, че разполагането на нейните войски е отговор на агресивното поведение на НАТО и Украйна, включително полети на американски стратегически бомбардировачи и маневри на военни кораби в Черно море. Тя изисква правно обвързващи гаранции за сигурност от Запада, че НАТО няма да се разширява още на изток, което би попречило на Украйна да стане член, или да разположи ракети в Украйна, които биха ударили Русия. САЩ настояват, че никоя страна не може да наложи вето на стремежите на Украйна към НАТО.

Беларус

САЩ обвиниха руския съюзник Беларус, че използва като оръжие мигранти от Близкия изток, като насърчава хиляди от тях да се опитат да влязат в Европейския съюз от нейна територия, създавайки криза за ЕС. Русия подкрепи президента на Беларус Александър Лукашенко, включително като изпрати ядрени бомбардировачи да патрулират въздушното пространство на Беларус.

Енергетика

САЩ настояха, че Русия може и трябва да направи повече за облекчаване на енергийната криза в Европа чрез увеличаване на доставките на газ и я предупредиха да не използва енергията като политическо оръжие, особено срещу Украйна. Те наложиха санкции срещу руски предприятия, участващи в "Северен поток 2", новопостроения газопровод под Балтийско море. "Северен поток 2" очаква одобрение от германски регулатор, преди Русия да започне да доставя газ през него, така че би бил потенциално уязвим на още западни санкции, ако кризата в Украйна ескалира.

Спор за посолствата

Русия и САЩ свиха размера на посолствата една на друга в серия от ходове "око за око, зъб за зъб". Руският външен министър Сергей Лавров намекна на 2 декември, че това е една област, в която двете страни могат да се опитат да теглят чертата и да започнат отначало, като премахнат ограниченията за представителство.

Кибератаки

САЩ обвиниха хакери, работещи за руското правителство или от руска територия, в засилване на кибератаки срещу политически партии, компании и критична инфраструктура в САЩ. Русия отрича да е извършва или да толерира кибератаки. Байдън повдигна въпроса пред Путин през юни и изброи 16 критични области, които според него трябва да бъдат "забранени" за кибератаки, но двете страни не са сигнализирали публично за никакъв напредък по въпроса оттогава.

Контрол на въоръженията

Скоро след като Байдън встъпи в длъжност, двете страни удължиха ключов договор, ограничаващ размера на техните стратегически ядрени арсенали. В Женева те обещаха "да положат основите за бъдещи мерки за контрол на въоръженията и намаляване на риска", а Байдън каза, че ще отнеме шест месеца до една година, за да разбере дали е възможен смислен стратегически диалог. Засега няма очевидни признаци на напредък.

Навални

Вашингтон разкритикува лишаването от свобода на Алексей Навални, най-видния политически противник на Путин, и може да изрази отново опасенията си относно правата на човека в Русия.

Хвърлени в затвора американци

Американската страна многократно повдига казусите на двама бивши морски пехотинци, Тревър Рийд и Пол Уилън, които бяха хвърлени в затвора в Русия по фалшиви обвинения, както смята Вашингтон.

Международни въпроси

Двете страни са в конфликт по различни въпроси, включително Сирия, където Русия се намеси военно през 2015 г., за да подкрепи президента Башар ал Асад в гражданската война. Ала държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза миналата седмица, че има области, в които биха могли да работят заедно, въпреки напрежението помежду им. Той спомена международните усилия за спиране на Иран да придобие ядрени оръжия и мирния процес между бившите съветски републики Армения и Азербайджан, в който Москва пое водеща роля.