Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази оптимизъм за бъдещето на гръцко-турските отношения, когато пристигна в Атина в четвъртък на посещение, като двете страни се надяват да възобновят връзките си след години на търкания.

"Ще бъде много по-полезно за бъдещето, ако погледнем на нещата от гледна точка на полупълна чаша", каза Ердоган по време на среща с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу.

Гърция и Турция се споразумяха в четвъртък да рестартират отношенията си, създавайки пътна карта, предназначена да постави началото на нова ера на връзки между двата съюзника в НАТО, но исторически врагове.

При забележително посещение на турския президент Ердоган в Гърция, дългогодишните съперници се споразумяха да се съсредоточат върху поддържането на добросъседски отношения, да запазят отворени канали за комуникация, да увеличат обема на търговията и да работят по въпроси, които ги разделят, особено в Егейско море Море.

"Няма проблем между нас, който да е неразрешим. Стига да се съсредоточим върху голямата картина и да не станем като онези, които прекосяват морето и се давят в реката", каза Ердоган след среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Атина. Срещата продължи по-дълго от очакваното.

Съюзниците от НАТО искаха да увеличат обема на двустранната търговия до 10 милиарда долара, докато Ердоган каза, че и двете страни могат да се възползват от срещи на високо ниво, провеждани ежегодно.

"Географията и историята ни наложиха да живеем в един и същи квартал... Но аз чувствам историческа отговорност да използвам тази възможност, за да сближа двете държави една до друга, точно както са нашите граници", каза Мицотакис.

Гърция и Турция, съседи и съюзници в НАТО, са в противоречие от десетилетия по въпроси, включително къде започват и свършват техните континентални шелфове, енергийни ресурси, полети над Егейско море и етнически разделения Кипър.

Двете държави спорят за енергийните ресурси в Източното Средиземноморие, проблемите на отбраната, миграцията и придобиването на изтребители, което постави на пауза дипломатическите преговори.

Отношенията се подобриха, след като Гърция изпрати помощ на Турция след опустошителното земетресение през февруари.

Преизбирането на Ердоган и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис тази година също облекчи политическия натиск и им позволи да оставят настрана съперничеството.

Ердоган беше посрещнат от гръцкия външен министър Йоргос Герапетритис на международното летище в Атина преди петия Съвет за сътрудничество на високо равнище Гърция-Турция. Това е първото му посещение в Гърция от шест години насам.

Очаква се той да се срещне с Мицотакис около обяд, третата среща на лидерите от юли насам, когато се съгласиха да подновят преговорите на всички нива.

Атина иска да подчертае положителен и взаимноизгоден дневен ред, каза представител на гръцкото правителство.

Срещите ще доведат до съвместна декларация и споразумения в сектори, включително икономика, здравеопазване, образование, селско стопанство, миграция и туризъм, според правителствени служители.

Гърция получи разрешение от Европейския съюз да даде възможност на турските граждани отново да кандидатстват за седемдневна туристическа виза за 10 острова близо до турското крайбрежие, което се очаква да бъде обявено по време на посещението като доказателство за добра воля, казаха официални лица.

И двете страни искат да покажат, че са готови да поправят връзките си.

Гърция и Турция постигнали напредък в преговорите си

Гърция и Турция постигнали напредък в преговорите си

Според Мицотакис, по редица въпроси има разбирателство

Турция се стреми към членство в ЕС повече от две десетилетия. След дълговата криза, която разтърси еврозоната, Гърция иска да си възвърне позициите и да изглежда като стълб на стабилността в променящия се геополитически пейзаж поради войната в Украйна и конфликта в Газа.

"Ако вземем предвид случващото се около нас, е необходимо вероятно повече от всякога Гърция и Турция да работят съвместно за укрепване на просперитета, защита на мира и стабилността и зачитане на международното право", каза Сакеларопулу пред Ердоган.

Въпреки изразите на добра воля, не се очаква напредък по отдавнашни въпроси според официални лица в двете страни.

Атина заяви, че ще обсъжда само демаркацията на изключителните икономически зони и континенталния шелф в Егейско и източното Средиземноморие, а не въпроси на "националния суверенитет".

В сряда Ердоган повтори позицията на Турция, че всички въпроси трябва да бъдат обсъдени, ако спорът бъде отнесен до Международния съд.

"Всички те са взаимосвързани", каза той в интервю за гръцкия вестник "Катимерини" преди визитата.

Борел посочи на Турция стъпки за членство в ЕС

Борел посочи на Турция стъпки за членство в ЕС

Пълният потенциал на отношенията между Съюза и Анкара "все още не е материализиран"