Опитът за преврат от 15 юли няма да промени ангажимента на Анкара за бежанската сделка с Европейския съюз (ЕС). Това обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган е интервю за германската телевизия ARD, цитиран от Анадолската агенция.

„Турция стои зад ангажиментите си относно бежанците”, подчерта Ердоган.

Припомняме, че на 18 март Турция и ЕС сключиха сделка, която цели да се намали нелегалната миграция през Егейско море, чрез приемане на стриктни мерки срещу трафикантите на хора и подобряване на условията на близо 3 млн. бежанци в Турция.

Сделката включва 6 млрд. евро помощ за Турция, за да помогне за грижата за милионите бежанци, които се намират в страната.

„Питайте тях – ЕС. Платихте ли? Турция все още дава подслон на 3 млн. души. Какво ще прави Европа, ако ние пуснем тези хора да отидат в Европа”, пита Ердоган.

Той допълни, че в страната има най-много сирийски бежанци. Турция е похарчила почти 12 млрд. долара от държавния бюджет, за да се грижи за тях от началото на кризата в Сирия през 2011 година.

Реджеп Ердоган каза, че ЕС е предоставил само 2 млрд. евро за бежанците и подчерта, че Турция ще продължи да се грижи за сирийските бежанци, дори ако ЕС не осигури финансова помощ.

По време на интервюто Ердоган критикува Европа, че прави малко, изправена пред лицето на тероризма.

Казвайки, че Анкара се бори с тероризма в последните 30-35 години, той обвини Берлин, че сериозно подкрепя терористичната група ПКК.

„Предадох над 4000 досиета на германския лидер Ангела Меркел. Когато я попитах какво е направила, тя ми каза, че е в ход съдебен процес”, коментира турският президент.

Той допълни, че терористи продължават да живеят в Германия, Франция, Белгия, Холандия и въпреки че Турция е предоставила сведения, тези хора не са предадени.

Реджеп Ердоган призова Европа за съвместни действия срещу тероризма.

Относно терористичните атаки в Европа, Ердоган каза, че ги осъжда, но няма да приеме етикета „ислямски терор”. Според него подобен етикет би бил обида за всички мюсюлмани.

Запитан за евентуалното връщане на смъртното наказание, Реджеп Ердоган заяви, че при демокрациите решението е в ръцете на хората. Той посочи, че смъртното наказание е практикувано в много демократични държави извън Европа.