Самолет, за който се предполага, че принадлежи на либийския лидер Муамар Кадафи, е засечен на територията на Беларус, съобщава lenta.ru, позовавайки се на опозиционното беларуско издание „Харта 97."

Според данните самолетът Dassault Falcon 900EX е излетял от Триполи за Минск миналия петък, но се е върнал обратно в неделя. Според израелския вестник „Гаарец" най-вероятно със самолета в Беларус са пристигнали роднини на либийски лидер.

Междувременно друго беларуско издание - „Телеграф", съобщава, че в Минск е кацнал и Boeing-737, който също е собственост на Кадафи. Според данните на борда имало парични средства, злато и скъпоценни камъни за три милиарда долара.

В коментар на публикациите на „Телеграф" беларуските власти заявиха, че те категорично не отговарят на истината. Освен това те поясниха, че Dassault Falcon 900EX принадлежи на либийската авиокомпания Libyan Airlines.

Междувременно кореспондентът на БНР съобщи, че семейството на либийския лидер е пристигнало във Виена. По непотвърдена информация 14 души от семейство Кадафи са избягали в австрийската столица и са отседнали инкогнито във виенския хотел "Империал". Между тях са съпругата и дъщерята на диктатора.

Госпожа Кадафи е честа гостенка в австрийската столица. По информация на австрийските медии тя е била забелязана да пазарува във Виена още при избухването на протестите в Либия.

Междувременно стана ясно, че австрийската "Ерсте банк" още не е замразила банковите сметки на Кадафи по примера на Швейцария и Великобритания.

По-рано стана ясно, че от ЕС са установили контакти с "управляващи органи", създадени от противниците на режима на Муамар Кадафи.

Тези действия отразяват нашата предразположеност към оказване на помощ и сътрудничество с либийската опозиция, заяви Аштън.

Припомняме, вчера противниците на либийския лидер Муамар Кадафи заявиха, че са сформирали национален съвет, който ще се ръководи от лица на революцията в Джамахирията. Новият Национален либийски съвет е със седалище във втория по големина град в страната - Бенгази, които е под контрола на опозицията. Представители на опозицията заявиха, че Съветът не се явява временно правителство, а действа като орган на революционните власти.

Съветът за безопасност на ООН единодушно прие резолюция за въвеждане на международни санкции срещу ръководството на Либия. Въведено бе ембарго на оръжейната търговия, замразени са сметките на либийския лидер, неговото семейство и близко до него хора.