Франция поиска от около 45 чужди държави да осигурят няколко хиляди допълнителни военни, полицейски и цивилни служители, за да помогнат за опазването на сигурността на Олимпийските игри в Париж това лято, казаха правителствени източници в петък, на фона на сложната ситуация със сигурността, предава Ройтерс.

Страната планира да разположи около 45 000 френски полицаи и сили за сигурност, 20 000 частни охранители и около 15 000 военни, когато милиони спортни фенове и туристи ще останат в страната за няколко седмици в разгара на лятото.

Войните в Украйна и Близкия изток, както и заплахата от терористични атаки принудиха френското правителство да повиши нивото на тревога до най-високото ниво през последните дни.

"Контекстът на сигурността, особено през последните седмици, означава, че има изключителна бдителност по отношение на сигурността на тези олимпийски игри", каза френски военен служител.

Не е необичайно за международни спортни събития чуждестранна полиция да бъде поканена да помогне при управлението на големия брой чуждестранни посетители, но по-рядко се иска военна помощ. На последното световно първенство по футбол в Катар Франция предостави военна подкрепа на местните власти под формата на кучета за следене и персонал за борба с дронове.

Според източник от френското правителство и министерството на вътрешните работи през януари е отправено искане до около 45 държави да помогнат за укрепване на капацитета с повече от 2000 души, както военни, така и невоенни.

Искането беше отправено за помощ както при военни, така и при полицейски мисии, вариращи от моторизирани и конни бригади, експерти по документни измами, специалисти по разчистване на мини, специалисти по борба с дронове и екипи за надушване на кучета.

Полша заяви в четвъртък, че се присъединява към международните усилия, като изпраща войски, включително водачи на кучета. Германия заяви през март, че също ще се включи.

Други европейски съюзници, включително Великобритания и Италия, също ще участват, като осигурят десетки полицаи, за да патрулират улиците, казаха дипломати.

Източникът от френското правителство каза, че 35 държави досега са отговорили положително.

"Това е класически подход на страните домакини за организирането на големи международни събития: такъв беше случаят по време на Световното първенство по ръгби (2023 г.), каза служител на вътрешното министерство, добавяйки, че 160 членове на европейските сили за сигурност са участвали в охраната на турнира миналия септември.

В допълнение към по-широките искания, Израел и САЩ също ще изпратят свой собствен капацитет за сигурност, казаха източници.

Войната в Газа и последвалата реакция в някои страни означават, че опасенията за безопасността на израелската делегация са особено големи и че за израелските спортисти ще се изисква повече сигурност от предварително планираното, казаха източници, отказвайки да дадат подробности предвид чувствителността на материята.

Няколко израелски делегации вече са били във Франция, за да изгладят потенциални трудности, казаха източниците.

Френските сили за сигурност проведоха учение в Орлеан

Френските сили за сигурност проведоха учение в Орлеан

Мерки преди Олимпиадата