вертолетФранция ще стане първата страна от международната коалиция, която ще използва бойни хеликоптери срещу войските на Муамар Кадафи. До тази информация достигна френският вестник „Фигаро", цитиран от „Ройтерс".

Според изданието, 12 вертолета са били базирани на бойния кораб „Тонер" на 17 май. Френското командване се надява, че чрез тях най-накрая ще се подобри ефективността на въздушните удари. „С хеликоптерите от „Тонер" ще сме по-близо до случващото се на земята", обясни високопоставен представител, пожелал анонимност.

Съюзническите ВВС нанасят непрекъснати удари по военна техника и инфраструктура в западната част на Либия, която е под контрола на Кадафи. Въпреки това, ефективността на атаките е ниска. Бунтовниците и мирното население не се ползват със защита срещу танковете и ракетните установки на полковника, а и често „умните" боеприпаси отнемат животите на невинни.

Междувременно първият дипломат на ЕС Катрин Аштън съобщи в Бенгази, че Евросъюзът е категорично на страната на бунтовниците и е готов да им окаже дълготрайна подкрепа.