Германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах възнамерява да се обърне към страни от Източна Европа, включително и България, за да попълни нужните количества ваксини, с които Германия да разполага. Очертава се недостиг на ваксини, особено за бустерна доза, така че Германия да може да поддържа защитата на населението си от Covid-19 през зимата на фона на прогнозирано повишаване случаите с настъпването на варианта Омикрон.

Лаутербах казва, цитиран от RND, че Германия е с много ниски запаси и ограничава разпространението на ваксината на BioNTech/Pfizer в центровете за поставяне на ваксини и лекарски практики до 1,2 милиона дози следващата седмица и 800 000 за седмица между Коледа и Нова година.

Това обаче е далеч под количеството, което лекарите заявяват всяка седмица и страната изчерпва запасите си, признава Лаутербах.

Очертава се недостиг на ваксини в Германия

Очертава се недостиг на ваксини в Германия

Това ще затрудни значително кампанията за имунизиране с трета доза

Новият здравен министър подчертава, че не обвинява своите предшественици в недостатъчни количества поръчки, а недостигът обосновава с внезапното и неочаквано влошаване на ситуацията с новия вариант.

Към изминалата седмица Германия отчита 70% напълно ваксинирани (с две дози) и близо 28% със сложени бустер дози. Въпреки това страната се подготвя за поредната криза при настъпването на нова вълна. Все още делта вариантът е преобладаващ сред засегнатото население, но Омикрон е открит в стотици случаи.

Още преди да поеме поста на здравен министър Лаутербах предупреди, че Германия ще търси в спешен порядък да закупи неизползвани запаси от ваксини. Днес обаче уточнява, че това ще стане в източноевропейски страни, като България, Румъния и Полша, които въпреки наличните количества препарати изостават с ваксинацията.

Здравното министерство потвърди съобщенията, че планира да похарчи 2,2 милиарда евро за 80 милиона дози BioNTech чрез официални канали за доставка на ЕС и директно да закупи още 12 милиона дози, за да гарантира, "че можем да започнем новата година по разумен начин". Освен това Moderna се съгласи да достави и допълнителни 35 милиона дози от своята ваксина в Германия предсрочно.

Преди седмица Германия регистрира най-големия брой починали от COVID-19 от февруари 2021 насам, докато се бори да спре четвъртата вълна на пандемията, отчитайки седмица преди това нов рекорд по брой заболели. Новият канцлер на Германия Олаф Шолц подкрепя въвеждането на задължителна ваксинация срещу коронавирус за всички германци.

Бундестагът одобри задължителна ваксинация за някои сектори

Бундестагът одобри задължителна ваксинация за някои сектори

Ще ваксинират и в аптеките...

На предишния здравен министър Йенс Шпан принадлежи предупреждението, че до няколко месеца повечето германци ще бъдат "ваксинирани, излекувани или мъртви" от COVID-19".

И Великобритания вече съобщи, че ускорено е договорила споразумения да закупи още 114 милиона дози от ваксините срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech и Moderna с оглед на появата на новия вариант Омикрон,