Лидерът на ислямисткото радикално палестинско движение "Хамас" призова за започването на нова интифада (арабски термин, означаващ въстание) след решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим като столица на Израел и да започне приготовления за преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим, съобщават световните информационни агенции.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел
Обновена

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

В Газа палят американски знамена

"Ние трябва да призовем и трябва да работим за започването на интифада пред лицето на ционисткия враг", изтъкна в реч в Газа шефът на "Хамас" Исмаил Хания.

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази увереност, че "много" страни ще последват САЩ в признаването на Йерусалим за столица на Израел.

"Ние сме в контакт с други страни, които ще приемат подобно признание, а аз нямам никакво съмнение, че веднага щом американското посолство се премести в Йерусалим и преди това, още посолства също ще се преместят", коментира израелският премиер. 

Град Йерусалим е обект на претенции както от израелците, така и от палестинците като тяхна столица, макар че международната общност не признава никоя от тези претенции и всички чужди посолства в Израел се намират в Тел Авив. 

Светът обезпокоен от решението на Тръмп за Йерусалим

Светът обезпокоен от решението на Тръмп за Йерусалим

Разпалва се нова интифада

Междувременно стана ясно, че израелската армия е разположила допълнителни сили в Западния бряг след вчерашното изявление на Тръмп и вероятно в отговор на декларацията на "Хамас". 

"След приключването на оценката на положението от страна на генералния щаб, беше решено, че редица батальони ще подсилят района на Западния бряг, както и специални сили", се посочва в изявление на израелските военни.