Губернаторът на американския щат Южна Каролина Ники Хейли поиска от сградата на щатския парламент да бъде свалено знамето на Конфедерацията. По думите й, крайно време е това да се случи. Знамето, припомни тя, е част от нашето минало, но не би трябвало да определя нашето бъдеще. Републканският губернатор направи изказването в присъствието на политици и от двете партии.

Припомняме, че именно там, в Чарстън, 21-годишният Дилън Руф уби 9 чернокожи в църква и заяви, че иска да разпали расова война. Установено бе, че е участвал в расистки групи, макар че според негови близки в основата на всичко е лична история с момиче и чернокожият му приятел.

На някои от снимките си, Руф позира с конфедератският флаг от времето на Американската гражданска война, който днес се схваща като расистки символ в обществото. След трагедията, много общественици и обикновени граждани настояха този флаг да бъде свален от сградата на щатския парламент и кметството на Чарлстън, но това не беше направено и внесе допълнително напрежение.

Стигна се до вандалски акции по време на протестите, изгаряне на такива знамена и поругаване на паметници от епохата.

Междувременно, американският президент Барак Обама отпътува за Чарлстън, където ще присъства на погребението на пастора, който бе убит в църквата и ще говори на траурната церемония. След убийствата той се обяви за преразглеждане "културата на пистолета".