Финансовият министър на Великобритания Филип Хамънд предупреди, че Брекзит без сделка може да струва на Великобритания до 90 милиарда паунда, като настоява депутатите да "гарантират, че това не се случва". В речта си в Камарата на общините Хамънд заяви, че не може да се изключи резултатът от сделката, защото "той не е изцяло в нашите ръце".

Хамънд посочи, че Великобритания е спестила около 26-27 млрд. паунда като защита в случай, че Обединеното кралство напусне Европейския съюз без споразумение. "Но аз нямам никакво съмнение, че при излизане без сделка ще се нуждаем от всички тези пари и повече, за да отговорим на непосредствените последици от прекъсването на излизането от сделка без сделка, и това ще означава, че няма налични пари за по-дълго време или увеличаването на разходите - предупреди той.

Филип Хамънд под критика: Нямал план за Брекзит без сделка

Филип Хамънд под критика: Нямал план за Брекзит без сделка

Опасност за британските компании

"Но нека да отида по-далеч, анализът на правителството показва, че при разрушително излизане от ЕС без сделка в хазната ще се отвори дупка от около 90 милиарда лири. Това също ще трябва да бъде отчетено за бъдещи разходи и решения за данъците."

Междувременно кандидатът за приемник на Тереза Мей Тори Борис Джонсън заяви, че Великобритания "не трябва да се страхува от Брекзит без сделка" и прогнозира "успешен Брекзит".