Хиляди африкански работници се оказаха в клопката на Муамар Кадафи, след като танковете му превзеха късно вчера пристанището в Мисрата, а негови кораби влязоха в акваторията на порта. „Ройтерс" съобщaва, че бежанците са чакали идването на спасителен кораб.

По информация на жители на града, съюзническите ВВС са обстрелвали през нощта само тези бронирани машини, които са извън границите на Мисрата. Останалите танкове, които обстрелвали жилищни сгради, били оставени да действат напълно безнаказано. Машините в момента обсипват със снаряди болницата в града.

Според очевидци, на пристанището има над 6 000 работници от Египет и други африкански страни, които заедно със семействата си чакали кораб, който да ги евакуира от Либия. Плавателният съд, обаче, така и не е дошъл, а вместо него в района на пристанището има два бойни кораба и няколко катера на правителствените войски. Според местните жители, танковете и корабите не са стреляли по бежанците, но, ако го направят, жертвите ще са хиляди.

Информациите, идващи от третия по големина либийски град, не могат да бъдат да бъдат независимо проверени, тъй като силите на Кадафи не допускат журналисти в района на града.