Депутати от ливанското радикално ислямистко движение "Хизбула" обявиха, че признаването на Йерусалим от страна на САЩ като столица на Израел представлява агресия срещу Палестина и съпротивата е единственият начин за възстановяване на изгубените права, съобщава "Ройтерс"

Решението на американския президент Доналд Тръмп било "най-лошото и най-опасното" досега в сравнение с решенията на която и да било американска администрация, подчертаха от парламентарната група на "Хизбула" в ливанския парламент.

Защо Тръмп подпали бурето с барут в Йерусалим?

Защо Тръмп подпали бурето с барут в Йерусалим?

И дали това няма да е отровен подарък за Бенямин Нетаняху и за Израел

Тръмп преобърна продължила с десетилетия американска политика, като призна спорния Йерусалим за столица на Израел. Решението застраши опитите за умиротворяване на Близкия изток и разтревожи както Арабския свят, така и западните съюзници на САЩ.

Тръмп обяви, че администрацията му ще премести американското посолство от Тел Авив в Йерусалим, процес, който се очаква да отнеме години и който неговите предшественици не предприеха, за да избегнат разгаряне на напрежението.

Парламентарната група на "Хизбула" "призовава палестинците, арабите, мюсюлманите ... да действат бързо и ефикасно", настоя депутатът Хасан Фадлала в телевизионно обръщение.

"Единственият начин за възстановяване на правата е този на съпротивата", а решението на Тръмп елиминира преговорите като метод, се подчертава в изявлението.

Израел зове Русия да си премести посолството в Йерусалим

Израел зове Русия да си премести посолството в Йерусалим

Русия обяви, че разглежда Йерусалим като столица на Израел, така че постъпката би била естествена

Статутът на Йерусалим - дом на свети места за мюсюлманите, евреите и християните - представлява една от най-големите пречки пред мирното споразумение между израелци и палестинци.

Международната общност не признава суверенитета на Израел над целия град, смятайки, че преговорите между израелци и палестинци трябва да разрешат неговия статут. Никоя друга страна няма свое посолство в Йерусалим.

Решението на САЩ ще има "катастрофални последици, които застрашават регионалната и международната сигурност и стабилност", се изтъква още в позицията на "Хизбула".

Йерусалим - подаръкът на Нетаняху от Тръмп за Ханука

Йерусалим - подаръкът на Нетаняху от Тръмп за Ханука

Добър или лош бе ходът на Тръмп? Или просто е прекалено рисков

То "представлява коварна и злобна агресия срещу Палестина, палестинския народ, ислямските и християнските храмове, арабските и ислямските светове", допълват от "Хизбула".

Израел разглежда подкрепяната от Иран "Хизбула" като най-голямата заплаха за своите граници. Шиитското политическо и военно движение е изпращало оръжия в палестинските територии, обяви неговият лидер Хасан Насрала през миналия месец.

"Хизбула" и Израел воюваха през 2006 г., като загинаха около 1200 души в Ливан, повечето цивилни, и 160 израелци, повечето от тях войници.