Иранската революционна гвардия залови товарен кораб, свързан с Израел, в Ормузкия проток в събота. Това се случва дни, след като Техеран обяви, че може да затвори значимия корабен маршрут и предупреди, че ще отмъсти за израелски удар срещу консулството на Иран в Сирия.

Иранската държавна информационна агенция IRNA съобщи, че хеликоптер на специалните сили на Гвардейците се е качил и отвел в ирански води плаващия под португалски флаг MSC Aries, заявявайки, че е свързан с Израел.

MSC, която експлоатира Aries, потвърди, че Иран е заловил кораба и заяви, че работи "със съответните власти" за безопасното му връщане и благосъстоянието на неговия 25-членен екипаж.

Сайтовете за морско проследяване съобщиха, че корабът е бил MSC Aries на Zodiac Maritime, международна корабна компания - частична собственост на израелския бизнесмен Еял Офер.

Прогноза: Иран може да удари Израел след 12 април

Прогноза: Иран може да удари Израел след 12 април

След приключването на Курбан Байряма Техеран ще предприеме действия

Морските търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) съобщиха, че корабът е бил заловен на 92 км североизточно от Фуджейра, район близо до Ормузкия пролив, който образува входа на Персийския залив.

Иранските власти не са коментирали инцидента.

Служител на отбраната на САЩ каза, че са запознати със ситуацията, докладвана от UKMTO, и че тя се наблюдава, но не потвърди или отрече името на кораба, когато беше попитан дали става въпрос за MSC Aries.

Говорителят на израелските сили за отбрана контраадмирал Даниел Хагари заяви, че Иран ще понесе последици, ако ескалира още повече регионалното напрежение. "Израел е в повишена тревога. Засилихме готовността си да защитим Израел от нова иранска агресия. Готови сме и да отвърнем", заяви той. 

Израелският външен министър Израел Кац обвини Техеран в пиратство.

САЩ прехвърлят войски в Сирия и Ирак

САЩ прехвърлят войски в Сирия и Ирак

Причината е заплахата от Техеран

Във вторник военноморският началник на Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран Алиреза Тангсири каза, че може да затвори Ормузкия пролив, ако сметне за необходимо.

Той каза, че Иран разглежда като заплаха присъствието на Израел в ОАЕ, с които Израел установи дипломатически отношения през 2020 г. като част от "Споразуменията на Ейбрахам" с посредничеството на Съединените щати.

Регионалното напрежение се повиши от началото на кампанията на Израел в Газа през октомври, като Израел и неговият съюзник Съединените щати се сблъскват многократно с обвързани с Иран групи в Ливан, Сирия, Ирак и Йемен.

Иран се зарече да отмъсти за израелските въздушни удари срещу неговото консулство в сирийската столица Дамаск на 1 април, при което бяха убити седем офицери от Революционната гвардия, включително двама висши командири.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в петък, че очаква Иран да атакува Израел "по-скоро, отколкото по-късно" и предупреди Техеран да не го прави.

Подкрепяната от Иран йеменска групировка Хуси прекъсна световната търговия с атаки срещу корабоплаването в Червено море в продължение на месеци, заявявайки, че се цели срещу кораби, свързани с Израел, като отмъщение за кампанията на Израел в Газа.

Съединените щати и Великобритания нанесоха удари срещу цели на хусите в отговор на атаките срещу кораби.

Иран се чуди как да отговори на Израел, без да въвлича САЩ в конфликта

Иран се чуди как да отговори на Израел, без да въвлича САЩ в конфликта

Техеран сигнализира на Вашингтон че ще отговори на атаката на Израел по начин, който има за цел да избегне по-голяма ескалация