Испанският премиер Педро Санчес обяви, че правителството му няма да вземе предвид символичното парламентарно гласуване, с което се признава венецуелският опозиционен кандидат Едмундо Гонзалес за победител в оспорваните президентски избори във Венецуела, цитира думите му Ройтерс.

Гонзалес, който намери убежище в Испания от неделя, бе обявен за победител от мнозинство от 177 депутати в долната камара на испанския парламент, след като на 28 юли изборната комисия във Венецуела присъди победата на настоящия президент Николас Мадуро.

Опозицията във Венецуела публикува свои резултати, твърдейки, че 75-годишният Гонзалес е спечелил убедително. Въпреки това, националната изборна комисия обяви Мадуро за победител, а международната критика беше отхвърлена като "десен заговор". САЩ, Аржентина и Перу вече са признали Гонзалес за избран президент.

По време на посещението си в Китай, Санчес подчерта, че позицията на Испания остава непроменена - Мадрид настоява за публикуване на всички изборни резултати с участието на европейски медиатор и не признава нито Мадуро, нито Гонзалес за победители.

ЕС не признава Мадуро за легитимен президент на Венецуела

ЕС не признава Мадуро за легитимен президент на Венецуела

Тъй като все още не са обявени официално резултатите от изборите

"Ние искаме публикуването на данните и не сме признали победата на Николас Мадуро. Работим за единството на Европейския съюз, което ще ни позволи да имаме възможност за медиация до края на годината," каза Санчес.

След гласуването в сряда, депутати изразиха подкрепа за венецуелските опозиционни лидери, които присъстваха в галерията на парламента.

Венецуелският опозиционен лидер Антонио Ледезма, който живее в Испания, заяви пред Ройтерс, че бягството на Гонзалес ще засили каузата на опозицията, като му позволи да води борбата за свободата на Венецуела от чужбина.

САЩ конфискуваха самолета на Николас Мадуро в Доминиканската република

САЩ конфискуваха самолета на Николас Мадуро в Доминиканската република

Множество федерални агенции са участвали в изземването