Испания обмисля конституционни промени, които биха могли да позволят на регионите да провеждат референдуми за независимост в бъдеще, съобщи външният министър на страната, цитиран от БиБиСи.

Алфонсо Дастис коментира, че може да се проведе национално гласуване по въпроса. Този ход е признание за събитията в Каталуния, където регионалното правителство беше свалено след едностранната декларация за независимост.

Междувременно испанският конституционен съд заяви, че обявяването на независимост е "противоконституционно и недействително".

Испанският съд анулира резолюцията за независимост на Каталуния

Испанският съд анулира резолюцията за независимост на Каталуния

Това пише испанското издание El Confidencial

"Създадохме комисия в парламента, за да проучим възможността за изменение на конституцията, за да можем да приспособим по-добре стремежите на някои каталунци", коментира Дастис.

"Признаваме, че има политическа ситуация, която заслужава да бъде разгледана, но във всеки случай е ясно, че решението ще бъде взето, ще трябва да бъдат взети от всички испанци", добавя външният министър на Испания. 

Дастис също така допълва, че съжалявал за наранените хората са по време на забранения референдум миналия месец, но не е имало непропорционално използване на сила. По-рано той коментира, че някои снимки на насилие са "фалшиви".

Протестиращи блокират пътищата в Каталуния с всеобща стачка

Протестиращи блокират пътищата в Каталуния с всеобща стачка

Хората са по улиците в знак на протест срещу задържането на регионалните политици и заповеди за арест на Пучдемон