Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев все така следва официалната линия в Москва - за насърчаване обширните териториални цели на Русия дълбоко в територията на Украйна. По врене на на Руския световен младежки фестивал, на 4 март, той изнесе лекция озаглавена "Географски и стратегически граници", по време на която заяви, че "Украйна, разбира се, е Русия". Фестивалът е организирано от Кремъл събитие, което включва посетители от повече от 100 чужди страни.

Това се посочва в дневния коментар на Института за изследване на войната (ISW) за ситуацията на фронта в Украйна.

Медведев говори на фона на хипотетична англоезична карта на Източна Европа, която публикува в канала си в Telegram още през юли 2022 г.

Картата показва части от Западна Украйна под контрола на Унгария, Полша и Румъния. Украйна съществува на нея като малка държава само в границите на Киевска област. Останалата част е Русия - далеч отвъд районите, които руските сили в момента са окупирали и четирите области, които Русия незаконно анексира.

Медведев не вижда основа за преговори със сегашното правителство в Украйна

Медведев не вижда основа за преговори със сегашното правителство в Украйна

Всяко бъдещо украинско правителство, което иска преговори, ще трябва да признае новите исторически реалности

Фактът подчертава още веднъж, че целите на Кремъл са останали непроменени от първите месеци на войната.

Медведев твърди, че влиянието на суверенни велики сили, като Русия, се простира отвъд техните географски граници, на идеологическа интерпретация на "Руския свят". Зам.-председателят на руския Съвет по сигурност повтори предишното изявление на руския президент Владимир Путин, че границите на Русия не свършват никъде.

Стратегическите граници на държавата, които той разграничи от географските граници на държавата, пряко зависят от това колко силни и суверенни са държавата и нейните власти. По думите му, колкото по-мощна е една държава, толкова по-нататък нейните стратегически граници се простират отвъд нейните държавни граници и по-голяма е сферата на икономическо, политическо и социокултурно влияние на държавата. 

На 22 февруари Медведев заяви, че Русия вероятно трябва да превземе и окупира град Киев, който той нарече исторически руски град в някакъв момент в бъдещето.

Изявленията на Медведев от 22 февруари и 4 март предполагат, че съществуването на украинска държава в Киевска област - дори след хипотетично водено от Русия договорено уреждане на войната в Украйна - може да е временно и да е обект на бъдещи руски атаки.

Медведев също така не уточни докъде ще се простират стратегическите граници на Русия. Картата е по-специално консервативно изображение на възможни руски териториални претенции, като се има предвид скорошното географско определение на Путин за Руски мир, обхващащ бившата Руска империя, която включва части от Полша, Румъния, Финландия и Молдова.

Медведев: Русия няма да допусне възстановяване на границите от 1991 г.

Медведев: Русия няма да допусне възстановяване на границите от 1991 г.

Опитите до това ще доведат до глобална война със Запада

Медведев посочи, че Русия е по-заинтересована от подчиняването на украинския народ, отколкото от отнемането на неговата територия. Медведев твърди, че "враговете на Русия постоянно настояват, че основната цел на Русия е да завземе украинските земи". Но тъй като "богатствата" пшеница, стомана, газ и въглища, почти липсват, основната ценност на Русия се стреми от окупацията на Украйна чрез контролиране на нейния народ.

Медведев също така заяви, че концепцията за суверенна украинска държава и концепцията за украинска национална идентичност, която не е руска, трябва да "изчезнат завинаги".

ISW продължава да документира как руските власти многократно участват в мащабни кампании за етническо прочистване и систематично работят за премахване на украинския език, култура, история и етническа принадлежност в райони на Украйна, които Русия окупира.

ISW: Медведев използва реториката на чистките от епохата на Сталин

ISW: Медведев използва реториката на чистките от епохата на Сталин

Русия не вижда Украйна като независима държава

Украинското главно военно разузнавателно управление (ГУР) съобщи, че неизвестни лица са взривили експлозиви и са повредили сериозно руски железопътен мост над река Чапаевка близо до Чапаевск, Самарска област на 4 март. Русия използва железопътната линия за транспортиране на военни товари, особено боеприпаси произведени в акционерно дружество.

Според ТАСС, експлозията е забавила пет влака и че руските власти са спрели движението през моста, но по-късно са отворили една железопътна линия. Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) е започнала наказателно разследване на експлозията, но не спекулира с отговорния за експлозията.

Някои руски блогъри обвиниха украинските сили за експлозията на железопътния мост.

Путин е наградил руски блогър, свързан с руските ВДВ и Спецназ, вероятно като част от дългогодишните усилия на Кремъл да кооптира блогърите и да ги направи лоялни към Кремъл. Руският блогърски канал Rusich Army (известен също като Archangel Spetsnaza) заяви на 4 март, че Путин е наградил анонимния ръководител на канала с руския орден "За заслуги към Отечеството" втора степен за усилията му в подкрепа на руската пълномащабна инвазия в Украйна.

Русич е вторият руски блогър, който получава федерална награда за дейността си като такава (Путин награди основателя на канала "Рибар" Михаил Звинчук със същата награда на 16 ноември 2023 г., вероятно след като го кооптира).

Телеграм каналът "Русич" има над един милион последователи към 4 март и е добре свързан с други видни руски ултранационалистически гласове, включително телеграм канала "Рибар" и руския държавен телевизионен пропагандист Владимир Соловьов.

ISW по-рано оцени, че публичната награда на "Рибар" е предназначена да стимулира други руски блогъри да предложат своята лоялност към Кремъл в замяна на награди и признания.

Наградата на Русич демонстрира на други блогъри, че Кремъл активно желае да хвали публично блогърите, които приемат посланията на Кремъл - и потискат негативните репортажи за военното представяне на Русия в Украйна - тъй като Кремъл продължава да насърчава усилията за автоцензура в руското информационно пространство.

Лондон: Режимът на Путин вече не счита "Вагнер" за заплаха

Лондон: Режимът на Путин вече не счита "Вагнер" за заплаха

Частната армия дели нова база с Росгвардия

Наградените от Кремъл блогъри обаче остават малцинство в руското информационно пространство, а някои блогъри активно се сблъскват с държавните пропагандисти въпреки консолидирането от страна на Кремъл. Руски блогъри, близки до групата "Вагнер", остро критикуваха руския държавен пропагандист и партньор на Соловьов Борис Якеменко на 4 март. Повод за това бе пренебрежителното му отношение към загиналия финансист Евгений Пригожин и обвиненията на руски блогъри, че не са допринесли за военните усилия на Кремъл в края на февруари 2024 г.

Други руски блогъри, включително починалият Андрей "Мурз" Морозов, който загуби вяра в руското командване поради усилията му за цензура, редовно влизаха в конфликт със Соловьов и други гласове в информационното пространство, които тези блогъри смятаха за лъжци или поне ненадеждни.

Кремъл вероятно ще продължи да затяга контрола върху някои блогъри, като принуди някои критично настроени към автоцензура и награди тези, които са лоялни на Кремъл. Стремежът е да консолидира контрола върху руското информационно пространство.

Съобщава се, че руското правителство е скрило данни за получателите на услуги за социална подкрепа през 2022 г., вероятно за да прикрие жертвите, понесени през първата година от войната в Украйна, или за да прикрие неспособността на правителството да плати обещаната социална подкрепа на уязвимите групи от населението. Руското опозиционно издание Verstka разследва руската Единна държавна информационна система за социално осигуряване и съобщи на 4 март, че е скрила данните за получателите на социални помощи през 2022 г.

"Верстка" отбеляза, че някои от скритите данни съдържат информация, която може да разкрие мащаба на загубите в Украйна, като показатели за "вдовици на военнослужещи, загинали по време на военна служба" и "граждани, които са били ранени, контузени, наранени и осакатени, докато изпълняващи военни задължения." Системата може да е скрила тази информация, за да предотврати възникването на социално недоволство около съобщенията за руски жертви в Украйна и е решил да сподели тази информация само през 2023 и 2024 г., когато линията на Кремъл относно руските загуби се е консолидирала донякъде, за да елиминира социалните шокове. Кремъл може също така да е скрил данните за социалните услуги за 2022 г., за да покрие проблемите си с предоставянето на обещани мерки за социална подкрепа на различни лица, особено тези, засегнати от първата година на войната.

Кремъл продължава усилията си да осигури висока избирателна активност на предстоящите президентски избори, за да представи прикритието на легитимност и широка обществена подкрепа сред вътрешния електорат на руския президент Владимир Путин. Руското опозиционно издание Meduza съобщи на 4 март, че администрацията на руския президент е загрижена за постигането на планираната избирателна активност от 70 до 80 процента през март 2024 г., тъй като в Русия има създадено мнение, че изборите вече са решени и че руснаците като цяло са приели че Путин вече спечели отново.

Надеждин продължава да се бори, за да участва в президентските избори в Русия

Надеждин продължава да се бори, за да участва в президентските избори в Русия

Последната му жалба беше отхвърлена от Върховния съд в понеделник

Meduza заяви, че Кремъл се надява да постигне тази избирателна активност чрез мобилизиране на вътрешния електорат, свързан с руското правителство, особено служители в публичния сектор, държавни корпорации и компании, лоялни на руското правителство, както и техните семейства. Служителите на "Единна Русия", например, са длъжни да доведат най-малко 10 души (членове на семейството, приятели и познати) в избирателните секции.

Meduza отбеляза, че изискванията на тези служители намаляват пропорционално на близостта им до Кремъл; например служители на големи корпорации трябва да доведат само двама души в избирателните секции. Meduza съобщи, че няма механизъм за прилагане на изискванията, но че Кремъл се опитва да насърчи гласуването, използвайки електронни методи за гласуване и QR кодове, за да направи гласуването по-удобно. ISW отдавна писа, че подготовката на Кремъл за изборите има за цел да ги представи като напълно легитимни и с висока избирателна активност.

Русия обвинява Германия в прикриване на следи за Taurus

Русия обвинява Германия в прикриване на следи за Taurus

Решението на Бундесвера да блокира акаунти в X (бивш Twitter), които разпространяваха разговори между германски офицери

Руските власти продължават да се възползват от изтеклия запис на германски военни офицери, обсъждащи теоретичното предоставяне на ракети Taurus на Украйна, за да възпрат разпоредбите на западната военна помощ за Украйна. Руското министерство на външните работи (МВнР) привика германския посланик в Москва на 4 март в отговор на изтеклия запис.

Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви на 3 март, че изтеклият запис е част от "информационната война", която руският президент Владимир Путин води срещу Запада, за да подкопае западното единство и решителността в подкрепа на Украйна.