Русия вероятно продължава да се подготвя за нападение под фалшив предлог срещу Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ).

Това се казва в поредния анализ на войната в Украйна на "Института за изследване на войната" (ISW). 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на 20 октомври, че руските сили са минирали язовира на ВЕЦ Каховка и отбеляза, че ВЕЦ-а задържа над 18 милиона кубически метра вода, което ще доведе до наводнения на населени места по поречието на река Днепър, включително град Херсон.

Зеленски подчерта, че наводнението ще засегне стотици хиляди хора.

Зеленски:  Светът трябва да предотврати нови руски терористични атаки

Зеленски: Светът трябва да предотврати нови руски терористични атаки

Терористична атака срещу водноелектрическата централа в Каховка ще бъде същата като използването на оръжия за масово унищожение

Руските източници обаче продължиха да обвиняват украинските сили в обстрела на ВЕЦ Каховка и широко разпространиха графики, изобразяващи пътя на наводнението в случай на пробив на язовир.

Както ISW съобщи на 19 октомври, руски източници вероятно подготвят информационни условия на руските сили да взривят язовира, след като се изтеглят от западната Херсонска област и да обвинят украинските сили, че са наводнили река Днепър и околните селища, отчасти в опит да прикрият по-нататъшното им отстъпление в източна Херсонска област. Продължаващата руска подготовка също вероятно има за цел да отвлече вниманието от съобщенията за руски загуби в Херсонска област.

Руските сили също така премахват на военни и окупационни елементи от западния бряг на река Днепър в очакване на предстоящия украински напредък. Акаунти в Telegram на град Херсон заявиха на 20 октомври, че руските сили са разпуснали и разграбили пожарна в град Херсон и са прехвърлили пожарни коли, откраднали са цивилни коли и са прехвърлили други различни битови вещи през река Днепър до Хола Пристан.

ISW: В Русия подготвят населението за загубата на Херсон

ISW: В Русия подготвят населението за загубата на Херсон

Москва може да взриви язовира на Днепър

Украинската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода също съобщи на 20 октомври, че руските сили преместват военна техника от западния бряг на източния бряг на река Днепър при перспективата на украинско настъпление. Бяха публикувани сателитни изображения, показващи руски товарен ферибот, пътуващ през река Днепър от Козацке (западния бряг) до Нова Каховка (източния бряг).

Радио Свобода отбеляза, че фериботът е напълно натоварен, когато пристигне в Нова Каховка, и празен, когато се връща в Козацке, и предполага, че това движение продължава от началото на октомври.

Взети заедно, тези информации показват, че руските войски вероятно умишлено премахват големи количества персонал и оборудване от западния бряг на река Днепър. Руските сили вероятно са се поучили, поне отчасти, от провалите си по време на паническото руско отстъпление от Харковска област. Разумното от военна гледна точка би било хората и оборудването да бъдат прехвърлени в добро състояние, за да се избегне ново опустошително поражение.

Киев: Украйна унищожи 50% от потенциала на основната заплаха за НАТО - Русия

Киев: Украйна унищожи 50% от потенциала на основната заплаха за НАТО - Русия

Андрий Йермак: Членството на Украйна в НАТО ще укрепи съюза

Белият дом потвърди на 20 октомври, че ирански военен персонал е в окупирания от Русия Крим, Украйна, за да помогне на руските сили при провеждането на атаки с дронове срещу украински цивилни и гражданска инфраструктура. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза пред репортери, че "сравнително малък брой" ирански служители са в Крим, за да обучават руски персонал в използването на непознати ирански дронове.

Кърби подчерта, че "Техеран сега е пряко ангажиран на място и чрез предоставянето на оръжия, които засягат цивилни и гражданска инфраструктура в Украйна. Русия и Иран ще продължат да отричат своето партньорство. Руските официални лица продължават да отричат ​​закупуването на ирански дронове, но съществуването на сделката става все по-известно дори и в Русия. Член на Обществения съвет на руското министерство на отбраната, Руслан Пухов, докато е в ефир без да знае, направи признание с искането си към водещия да "не клатим лодката твърде много и да не се съсредоточаваме твърде много върху онези ирански дронове. Всички знаем, че те са ирански, но властите не признават това."

Иранските официални лица също отричат сделката и помощта, която дават на Русия във войната. Дори върховният лидер на Иран Али Хаменей се похвали на 19 октомври, че "преди няколко години, когато бяха публикувани снимки на усъвършенствани ракети и дронове твърденията са били, че това са фотошопирани снимки, а сега се говори, че иранските дронове са опасни и питат защо ги продавате?"

Иран предоставя военна подкрепа на руските сили в Украйна въпреки новите международни санкции, вероятно отчасти защото иранските лидери вярват, че се нуждаят от помощта на Москва, за да обърнат глобалния ред, ръководен от САЩ.

Иранските лидери може да се притесняват, че провалът на Русия в Украйна сериозно ще наруши тази визия и вероятно ще застраши властта на Владимир Путин и следователно сигурността на Иран. Затова и Иран може допълнително да разшири военната си подкрепа за Русия през следващите месеци.

И Великобритания удря Иран със санкции заради дроновете за Русия

И Великобритания удря Иран със санкции заради дроновете за Русия

След като ЕС наложи такива мерки

Рискът от руска офанзива от Беларус в Северна Украйна остава нисък въпреки поредните предупреждения на украинското разузнаване, смята ISW.

Заместник-началникът на Главното оперативно управление на украинския генерален щаб бригаден генерал Олексий Хромов заяви, че руските сили може да атакуват северозападна Украйна, за да прекъснат украинските линии за доставки от западни партньорски страни. Подобен курс на действие остава малко вероятен през следващите месеци, като се има предвид, че руските сили нямат способността дори да попречат на украинските линии за доставки от запад с наземна офанзива.

Пътната и железопътната мрежа на Украйна има достатъчно възли с Полша, Румъния, Словакия и Унгария, така че едно руско нахлуване от Беларус не би могло да влоши сериозно украинските логистични линии, без да се насочи по-дълбоко в Украйна, както бе в началото на войната.

Въпреки това, ръководителят на украинската Харковска област Олег Синегубов отбеляза, че украинските войски са освободили областта с изключение на 32 села, или по-малко от 2% от териториите.

Продължават боевете по линията Сватово-Креминна, а украинският ръководител на Луганска област Сергей Гайдай съобщи за тежки боеве по фронтовата линия.

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските войски са отбили руска атака близо до Белохоривка, на около 10 километра южно от Кремина в околностите на Лисичанск.

Няколко руски източника обсъдиха продължаващите украински опити да пресекат река Жеребец западно от Кремина около Надия, Стелмаховка, Макеевка и Ямполовка, всеки на около 15 км западно от Кремина.

Украински военни представители предоставят ограничена информация за продължаващите украински контранастъпателни действия в Херсонска област. Южното оперативно командване на Украйна съобщава, че украинските части са активни по цялата фронтова линия и че руските войски предприемат отбранителни мерки, прегрупират се, инженерни укрепления и минни райони на прогнозирано украинско настъпление.

Руски източници обаче посочиха, че украинските войски са напреднали в северната част на Херсонска област. Руското министерство на отбраната (МО) призна на 20 октомври, че украинските сили са проникнали в руската защита около Суханово, на около 30 километра северно от Берислав, и заяви, че руските сили са отблъснали атаката.

Южното оперативно командване на Украйна отбеляза, че украинските удари са унищожили два руски склада за боеприпаси около Берислав на 19 октомври.

Кадри в социалните медии и доклади от жители на Нова Каховка показват експлозии след украински удари в района на 20 октомври.

Руската централна банка: Мобилизацията на Путин удря икономиката

Руската централна банка: Мобилизацията на Путин удря икономиката

Бягството на над 350 000 руснаци изостря недостига на работна ръка

Руските регионални правителства и руското Министерство на отбраната (МО) продължават да се обвиняват взаимно за военни административни провали. Продължават да пристигат съобщения за "грешки" в мобилизацията, което увеличава напрежението в самата Руска федерация. Членове на семействата на руски военнослужещи от Курска област се оплакват на местните власти за липсата на информация за воюващи в Харковска област на Украйна.

Руската армия продължава да среща трудности при осигуряването на бронежилетки за руските сили.

Руски блогър съобщи, че ситуацията с руски мобилизирани мъже с лошо оборудване се подобрява по отношение на общественото внимание и приоритизиране, но че руските войски все още получават лошо оборудване. Блогърът твърди, че руските сили, които получават бронежилетки, може да нямат значение, тъй като руските бронежилетки, предоставени на мобилизираните сили, очевидно не предпазват от малки оръжия.