Израел отново отвори главния пропускателен пункт с Ивицата Газа днес и позволи на хиляди палестински работници да влязат в страната за първи път от затварянето ѝ миналата седмица, съобщава Асошиейтед прес".

Пропусквателният пункт се отваря отново след седмици на бурни протести по границата на Газа с Израел, където демонстранти хвърляха експлозиви и камъни и пускаха балони с експлозиви, които предизвикаха пожари. Протестите засилиха напрежението, и Израел извърши нови въздушни удари срещу няколко цели в ивицата Газа, включително постове, принадлежащи на войнстващия Хамас, който управлява региона.

Израелският отбранителен орган, който се занимава с палестинските граждански въпроси (COGAT), обяви късно в сряда, че пропускателният пункт ще бъде отворен отново и обясни, че тези мерки могат да продължат, ако се запази спокойствието. Рано днес работници се тълпяха на прелеза, преди да бъдат пропуснати. Други чакаха реда си, за да преминат.

Израел отново разрешава износа от Ивицата Газа

Израел отново разрешава износа от Ивицата Газа

Районът е в тежко икономическо положение

КПП Ерез е единственият пешеходен проход от крайбрежния анклав към Израел за около 18 000 палестинци от Газа, които работят в страната. Работните места там са търсени от палестинците, защото заплатите там са по-високи, от тези в Газа. Безработицата в територията, която е под израелско-египетска блокада от 2007 г., се движи близо до 50%.

Израел твърди, че блокадата е необходима, за да попречи на Хамас да се въоръжи. Но затварянето задуши икономиката на Газа и направи живота все по-труден за повече от 2 милиона души, които живеят там.

През последните години Израел започна да дава разрешителни за работа, за да помогне за поддържането на спокойствие в Газа. Но израелски високопоставени твърдят, че разрешителните зависят от спокойната ситуация при сигурността. По-рано този месец Израел за кратко затвори основния товарен пункт в Газа, след като заяви, че е открил експлозиви в изходяща пратка с дрехи.

Не е ясно колко време пропускателният пункт Ерез ще остане отворен. Израел обикновено затваря пропускателните пунктове по време на празниците, а този петък започва едноседмичен такъв.

13 убити при въздушни удари на Израел срещу ивицата Газа

13 убити при въздушни удари на Израел срещу ивицата Газа

Ликвидирани са трима командири на "Ислямски джихад"