Синът на Муамар Кадафи - Сейф ал-Ислам, се намира в Бани Уалид и лично ръководи бойните операции на поддръжниците на Муамар Кадафи срещу силите на Преходния национален съвет.

Пленихме генерал от силите, верни на Кадафи. Той ни каза, че Сейф ал Ислам е в Бани Уалид и ръководи военните действия, заяви командирът на бунтовниците Адел Бениур.

Бани Уалид е един от последните градове, заедно със Сирт, който все още е под контрола на кадафистите. Повече от месец новите власти в страната не успяват да завземат властта в града, който е разположен на 170 километра от столицата Либия, поради ожесточената съпротива на поддръжниците на Кадафи.

Адел Бениур прогнозира, че през следващите дни ще започне настъпление срещу Бани Уалид, а офанзивата ще бъде значително улеснена, тъй като повечето жители са напуснали града.

Припомняме, от средата на февруари в Либия започнаха масови демонстрации срещу повече от 40-годишното управление на либийския полковник Муамар Кадафи, които впоследствие преминаха във въоръжени сблъсъци между правителствените войски и опозиционните сили.

Постепенно бунтовниците установиха контрол върху по-голямата част от територията на Либийската Джамахирия, а преломът дойде през месец август, когато беше превзета и столицата Триполи.

През февруари беше сформиран и Преходен съвет, който получи признанието за единствената легитимна власт от над 60 страни.