Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров обяви предстоящото изпращане на трима свои синове на фронта в Украйна, предава ТАСС.

"Внуците на първия президент на Чеченската република, Героя на Русия Ахмат-Хаджи Кадиров - Ахмат, Елѝ и Адам са съответно на 16, 15 и 14 години, но военното им обучение е започнало отдавна, почти от ранна възраст. Не е достатъчно само да можеш да стреляш. Ахмат, Ели и Адам са готови да използват уменията си в зоната на Специалната военна операция (така в Русия наричат войната в Украйна-бел.ред.) и не се шегувам. Време е да се покажат в реална битка и аз само приветствам това тяхно желание. Скоро те ще отидат на фронтовата линия и ще бъдат на най-трудните участъци от линията на съприкосновение "- написа Кадиров в своя канал в "Телеграм".

Ръководителят на Чечения подчерта, че във военната база "РУС" тримата му синове се обучават как да боравят с различни оръжия, как да ги използват на всяко разстояние и получават и необходимата теоретична подготовка. "Винаги съм вярвал, че основната цел на всеки баща е да внуши на синовете си страх от Бога и да ги научи как да защитават семейството, народа, отечеството. Ако искате мир, гответе се за война", добави той, отбелязвайки че тийнейджърската възраст не трябва да пречи на обучението на защитниците на Родината.

Рамзан Кадиров: В Чечения няма да има мобилизация

Рамзан Кадиров: В Чечения няма да има мобилизация

Регионът бил преизпълнил своята мобилизационна квота

45-годишният Кадиров управлява южната руска република от 2007 г. насам - на фона на разгара на чеченското движение за независимост, за което се смята, че именно Кадиров го е заглушил. Той е критикуван за твърдото управление на неговия режим и нарушенията на човешките права.

Припомняме, че Кадиров на 1 октомври заяви, че Москва трябва да обмисли използването на ядрено оръжие с ниска мощност в Украйна след поредното голямо поражение на бойното поле. .

В съобщение в "Телеграм" след загубата на Лиман в Източна Украйна, Кадиров написа: "По мое лично мнение трябва да се предприемат по-драстични мерки - чак до обявяването на военно положение в граничните райони и използването на ядрени оръжия".

Кремъл съветва Кадиров да владее емоциите си и да не говори за ядрени оръжия

Кремъл съветва Кадиров да владее емоциите си и да не говори за ядрени оръжия

Москва подкрепя "балансирания подход" към въпроса

Припомняме, че на 3 септември Рамзан Кадиров със загадъчен пост в социалните мрежи намекна,че планира да си вземе дълга почивка или дори да се оттегли, но по-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков омаловажи думите му и каза, че засега чеченскитя лидер е на поста си.

На 30 март руският президент Владимир Путин произведе Рамзан Кадиров в чин генерал- лейтенант, с което направи официална ролята му в командването на военните действия в Украйна.

На 27 юли Путин награди Кадиров с орден "Александър Невски" за приноса му в социално-икономическото развитие на Чечения. Орденът "Александър Невски" е едно от най-високите руски отличия.

Самият Кадиров се изказваше често и съобщаваше новини от фронта в Украйна, като обявяваше превземането на ключови градове и обекти като падането на Мариупол, Северодонецк и Лисичанск, както и предаването на бойците от завода "Азовстал". Чеченските формирования играят важна роля във военните действия в Украйна.

Кадиров все пак прави скрита мобилизация в Чечения

Кадиров все пак прави скрита мобилизация в Чечения

Търси доброволци за войната в Украйна