Властите в Катар първи признаха за участие на техни военни във военните действия в Либия на страната на силите на Преходния национален съвет, съобщава РИА Новости, позовавайки се на шефа на генщаба на въоръжените сили на Катар.

Изказването беше направено по време на среща между шефовете на щабовете на въоръжените сили на страните, участвали във военните действия в Либийската Джамахирия. Срещата се провежда в Катар, само три дни, след като новите власти обявиха страната за напълно свободна от режима на Муамар Кадафи.

Припомняме, Муамар Кадафи, който оглавяваше Либия в продължение на 42 години, загина в своята „малка родина" - град Сирт, след като беше пленен от поддръжници на Преходния съвет.

Междувременно стана ясно, че е намерено завещанието на убития Кадафи. То е било в три екземпляра и е предадено на трима от най-близките роднини на полковника, единият от които е загинал при щурма на Сирт, другият е пленен, а трети е успял да се укрие. Предполага се, че става въпрос за синовете на Кадафи.

Бойните действия в Либия, продължили близо девет месеца, отнеха живота на хиляди души, нанесени бяха сериозни щети в икономически план, най-вече в нефтодобивната индустрия.