Едностранните санкции на Запада, наложени на Русия, са вредни за мирното уреждане на конфликта в Украйна. Това е заявил китайският външен министър Ван И, който е на тридневно посещение в Москва, съобщават руски медии.

Украинската криза трябва да бъде разрешена само с политически средства, подчертал китайският дипломат номер едно, добавяйки, че военното решение не е опция.

През октомври Ван И предупреди Украйна да не позволява на САЩ и ЕС да превърнат Русия в "самотник" с налагането на санкции заради предполагаемата намеса на Москва в украинската криза.
„Китай смята, че санкциите срещу Русия са погрешен ход", заяви тогава китайският външен министър.

Позицията на Китай относно Украйна е обективна и безпристрастна от самото начало", заяви Ван И в интервю за телевизия „Русия 24".

„Украинските власти трябва да развиват отношенията между различните региони, различните националности в страната по един балансиран начин", изтъкнал китайският външен министър и подчертал, че Украйна трябва също така да насърчи балансирани отношения с Русия и Европейския съюз.

Според руски медии Ван И дал висока оценка за ролята на Москва в постигането и прилагането на второто мирно споразумение за Украйна, постигнато в Минск.