Китайският активист Чен Гуанчен напусна американското посолство в Пекин, съобщиха американските и китайски държавни медии, цитирани от Би Би Си.

Предполага се, че Чен, който е дисидент, е бил в посолството, след бягството си от домашния арест миналата седмица. Нито Пекин, нито Вашингтон потвърдиха присъствието му в посолството.

Но напускането на мисията от Чен съвпада с пристигането на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в Китай за годишните преговори на високо ниво.

В кратко изявление, новинарска агенция Синхуа съобщи, че Чен е бил в посолството и след шест дни го е напуснал "по собствена воля".

Американски правителствен служител заяви, че той е бил отведен в медицинско заведение, след което ще се събере със семейството си.

Адвокатът му съобщи пред Би Би Си, че сега Чен е много щастлив и е „получил своята истинска свобода".

Чен Гуанчен, който е незрящ от дете, е поставен под домашен арест през 2010 г., след като прекара повече от четири години в затвора, признат за виновен по обвинения за нарушаване на трафика и увреждане на чужда собственост.

Активистът, който е адвокат, предизвика гнева на властите, след като съобщи, че местните власти в град Лини, провинция Шандонг са позволили извършването на 7 000 криминални аборта (в късен етап от бременността) по силата на провежданата в Китай политика за едно дете. Чен твърди още и че китайци са подлагани на насилствена стерилизация. Малко след отправените обвинения, той беше осъден на лишаване от свобода, а редица правозащитни организации определиха процесa за скалъпен.

Чен избяга от домашен арест в края на миналия месец. Смята се, че САЩ и Китай са водили преговори за съдбата му.