Конфликт между НАТО – в лицето на Турция и Русия не е приятен и не води до положителни резултати. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в Китай инцидента с руския самолет. Той подчерта, че такъв конфликт в никакъв случай не е нещо добро.

По думите на Борисов, инцидентът идва в много лошо време, тъй като в неделя се свиква извънреден съвет на лидерите на ЕС с ръководството на Турция в Брюксел. Тогава и ситуацията с инцидента щяла да се дискутира и да се търсят решения.

Ние сме полагали много усилия с дипломация да направим така, че да не бъдем провокирани в нашето въздушно пространство, та затова помолихме и руската страна да ни информира, за да не се превръщаме и ние в подобен конфликт”, посочи още Бойко Борисов.

От своя страна първият ни дипломат Даниел Митов обясни, че на свиканото по-късно днес извънредно заседание на НАТО Турция ще информира съюзниците за подробностите около сваления руски самолет.

Митов подчерта, че свиканото заседание не е по член 4 от Северноатлантическия договор, който се отнася до териториалната цялост и сигурността на държавите в Алианса.

Външният министър смята, че не трябва да се прибързва с изводи, преди да се е изяснило точно какво се е случило и по какъв начин.