Кралят на Йордания Абдула II отмени посещение в Румъния, в знак на протест срещу подкрепата на румънския премиер за признаване на Йерусалим за столица на Израел, съобщава "Ааарец".

Решението е "в знак на солидарност с Йерусалим", Абдула трябваше да посети Румъния по-късно през деня. 

В неделя, румънският премиер Виорика Данчила коментира на конференция във Вашингтон, че нейната страна премества посолството си в Израел в Йерусалим. В обръщение по време на годишната конференция на американското про-израелско лоби AIPAC, Данчила завърши речта си с еврейската фраза "следващата година в Йерусалим", съобщава "Инет".

Така Румъния става поредната държава, която признава Йерусалим за столица на Израел. В края на годината стана ясно, че това ще направи Бразилия. Преди нея Чехиязаяви такива намерения. Австралия обяви, че ще признае Западен Йерусалим като столица на Израел.

Румъния мести посолството си в Йерусалим

Румъния мести посолството си в Йерусалим

След САЩ и Бразилия

Това не е първият път, в който Данчила обявява намерението си да премести румънското посолство в Йерусалим, но президентът на страната има право да взема такова решение по отношение на външните работи, а Клаус Йоханис заклейми последното такова предложение..

Предишният опит на Данчила да премести посолството през април 2018 г. накара румънския опозиционен лидер и лидер на Националната либерална партия Людович Орбан да подаде жалба срещу нея за посещение в Израел и да скрие информация от Йоханис.

В жалбата си Орбан коментира, че Данчила е нарушила румънската конституция, като е одобрила заповед за преместване на посолството в Йерусалим.

Румъния няма да мести посолството си в Йерусалим

Румъния няма да мести посолството си в Йерусалим

Клаус Йоханис разговаря по телефона с Бенямин Нетаняху

Според разделението на властите в Румъния само президентът е упълномощен официално да посещава чужди страни и всяко чуждестранно посещение на премиера изисква неговото одобрение.

По време на конференцията президентът на Хондурас Хуан Орландо Ернандес заяви, че неговата страна незабавно ще отвори дипломатическа мисия в Йерусалим като продължение на посолството на Хондурас в Ришон Лезион.

Хондурас възнамерява да открие търговска мисия в Йерусалим, подобна на тази, открита от Унгария миналия месец.

Ернандес обещава на премиера Бенямин Нетаняху, че ще премести посолството, когато двамата се срещнат в Бразилия през януари за встъпването в длъжност на Жаир Болсонару, но засега това не се е случило.

Румъния обмисля да мести посолството си в Йерусалим

Румъния обмисля да мести посолството си в Йерусалим

Така балканската страна ще се превърне една от първите държави след САЩ