Главният прокурор на Либия Мохамед Зекри ал-Маджуби обвини НАТО, че е отговорен за смъртта на над 1100 цивилни и раняването на други 4500 души, предаде АП.

По думите му въздушните удари в подкрепа на опозиционните сили в страната са довели до смъртта на толкова много хора. Нещо повече, Маждуби отправи директни обвинения към генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, посочвайки, че той е извършил геноцид и военни престъпления.

Сред десетте обвинения, в които прокурорът го обвинява са още убийство и раняване на цивилни, разрушаване на обществени сгради и опит за убийство на либийския лидер Муамар Кадафи. Освен това ръководителят на Алианса е виновен и в „опит за сваляне на режима в Либия" и заменянето му с опозиционно движение под негов контрол, което цели да завземе „богатствата" на Либия.

Изказването на главния прокурор се случва часове, след като Расмусен обяви, че НАТО ще продължи с кампанията в Либия.  След като се срещна с представители на преходния национален съвет на либийските бунтовници, той изтъкна, че режимът на Кадафи е загубил всякаква легитимност и силите на полковника продължават да заплашват и убиват невинни хора.

Докато тази заплаха продължава, ние сме длъжни да се борим с нея, изтъкна той. Представителите на бунтовниците запознаха председателя на Алианса с последния развой на събитията около войната в Либия.