Международната агенция за атомна енергия упрекна Иран, че не я е уведомил за извършена промяна във взаимовръзката между двете каскади от центрофуги IR-6, обогатяващи уран до 60% чистота, в своя подземен завод "Фордоу". Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на поверителен доклад на ядрения надзорен орган на ООН.

"Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси е обезпокоен, че Иран е въвел съществена промяна в информацията за дизайна на завода за обогатяване на гориво "Фордоу" във връзка с производството на високо обогатен уран, без да информира агенцията предварително", се посочва в доклада до държавите членки на агенцията.

През ноември Иран заяви, че ще преразгледа споразуменията си с МААЕ в светлината на приемането на резолюция, призоваваща Техеран незабавно да обясни произхода на ядрения материал, открит по-рано в няколко ядрени обекта в страната, и да предостави достъп до тях.

Иран има материал за повече от една атомна бомба, притеснена МААЕ

Иран има материал за повече от една атомна бомба, притеснена МААЕ

Агенцията на ООН за ядрен надзор не може да наблюдава ядрената програма на страната от близо две години

Документът е изготвен от САЩ и три европейски държави - Обединеното кралство, Франция и Германия. Иран обаче го възприе като инструмент за оказване на политически натиск върху ислямската република. Впоследствие страната започна да обогатява уран до 60%.

През декември шефът на МААЕ изрази разочарование, че агенцията му не е в състояние да наблюдава ядрената програма на Иран от почти две години и предупреди, че Техеран има достатъчно материал, за да създаде повече от една атомна бомба.