Уникалността на македонския език е общопризната и потвърдена в ООН, казва бившият посредник в спора между Гърция и Република Северна Македония за името на държавата Матю Нимиц. В интервю за Канал 5, на въпрос за отношенията между София и Скопие, той обясни, че за гръцката страна проблемът не е бил в самоличността, а в името, а това вече е различен спор.

"Тези проблеми са уникални, имало е ситуации, които са били подобни, но не толкова подобни. Знаете, че Споразумението от Преспа се отнася до езика, то не използва думата идентичност, защото не е законна дума. Македонският език е приет отдавна и по целия свят хората знаят, че македонският език съществува."

Никола Димитров: За македонския език и идентичност не можем да преговаряме

Никола Димитров: За македонския език и идентичност не можем да преговаряме

Нямаме намерение да вдигнем ръце и да се откажем от нашето европейско бъдеще

Спорът с Гърция изобщо не бил за езика, а за името на езика. С други думи, гръцката страна не е имала проблем да има специален език. Но проблемът им беше, че ако се наричаше македонски език, можеше да създаде впечатлението, че има връзка с древните македонци, обяснява Нимиц. Спорът с България е различен - по отношение на произхода на езиците. "Аз не съм експерт по това, това не беше въпрос в Споразумението от Преспа, но това е въпрос, който те искат да обсъдят, така че е въпрос на дискусия," каза Нимиц.

Запитан дали може да се говори за нечия идентичност, която е вътрешно чувство за принадлежност, Нимиц беше категоричен, че не може да се преговаря за идентичност. Той счита, че медиацията не е необходима, а двете страни трябва сами да разрешат въпроса.

Краткият път на РСМ към ЕС е разговор с България

Краткият път на РСМ към ЕС е разговор с България

Доколко искрени са нашите съседи за изпълняване на ангажиментите си, запита Стоев

Медиацията или решение с България не трябва да трае 20 години, не трябва да продължи дори 20 месеца, според мен. Но двете страни трябва да решат сами. "Независимо дали се нуждаят от медиатор или не, те трябва да решат сами, а не някой отвън вместо тях", каза Нимиц.

Припомняме, че преди седмица, на въпроса дали България ще вдигне блокадата, президентът Румен Радев отговори, че "нашите приятели от Северна Македония и ръководството на страната сами трябва да си вдигнат блокадата. "Тя не е българска, трябват реални, устойчиви резултати за членство в ЕС, да се променят учебниците, паметници с техните надписи, музеите, публичните медии, да се изкорени езикът на омразата - като падне границата, младите ни хора да не се мразят", коментира още той.

България потвърди позицията си за европейската перспектива на Северна Македония по време на редовното заседание на Съвета "Общи въпроси"в Люксембург.

На 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят й от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал. "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев", заяви Ангел Димитров.

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Паралелно с това опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават, като за започване на преговорите се изказа и германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на външния министър на Берлинския процес.

Проучване: 33% в РСМ искат ЕС да натисне България, 7% са готови да се съгласят

Проучване: 33% в РСМ искат ЕС да натисне България, 7% са готови да се съгласят

Гражданите на РСМ искат в ЕС, но са все по-разочаровани от бавния темп