Русия ще направи всичко възможно, за да попречи на враждебните си съседи, като Украйна, да се сдобият с ядрени оръжия. С такъв пост в Telegram се включва днес Дмитрий Медведев, заместник-председател на руския Съвет за сигурност.

"Ще направим всичко възможно, за да предотвратим появата на ядрени оръжия в нашите враждебни съседи. Например, нацистка Украйна, която днес се управлява пряко от страните от НАТО", пише той.

В същото време Медведев е убеден, че "няма смисъл да се разчита на разума и политическата воля на киевския режим", въпреки това има "все още крехка надежда в здравия разум и чувството за самосъхранение у вражеските държави... Те разбират, че ако заплахата за Русия надхвърли установената граница на опасност, ще трябва да реагираме. Без да искаме разрешение от никого, без много консултации. И това със сигурност не е блъф", заключава Медведев.

Според него Руската федерация има право да използва ядрени оръжия. "Русия има право да използва ядрени оръжия, ако е необходимо. В предварително определени случаи. В строго съответствие с основите на държавната политика за ядрено възпиране", пише политикът и обяснява: 

"Ако ние или нашите съюзници бъдат нападнати с такива оръжия. Или ако една агресия с конвенционални оръжия би застрашила самото съществуване на държавата ни. Наскоро президентът на Русия даде ясно да се разбере това."

Медведев заплаши с ядрена Трета световна война и цитира Библията
Обновена

Медведев заплаши с ядрена Трета световна война и цитира Библията

Заради гаранциите за сигурност на Украйна и оръжията на Запада

Медведев напада и западния свят, обвинявайки го в лицемерие. "Нашите врагове обичат да правят възвишени изявления. Те използват термините "свобода", "демокрация", "мисия". Всъщност това е просто ритуална словесна диария", заявява Медведев, според когото вълните на тази диария и демагогия, съчетани със "злобна крамолна реторика" са отдавна доказани оръжия на англосаксонския свят, с които те заливат останалата част от човечеството в опит да утвърдят своята изключителност и правото си да управляват света.

Медведев посочва Байдън, Тръс, както и разни второстепенни като Блинкън и Съливан, "пръскащи антлантическа слюнка", изискват от Русия да махне пръста си от "ядреното копче" и всички заедно непрекъснато заплашват с "ужасни" последици, ако Русия използва ядрено оръжие.

Според Медведев обаче въпросът е различен и разиграва сценарий:

"Нека си представим, че Русия е принудена да използва най-могъщото си оръжие срещу украинския режим, който е извършил мащабен акт на агресия, опасен за самото съществуване на нашата държава. Предполагам, че НАТО няма да се намеси пряко в конфликта дори при такъв сценарий. В края на краищата сигурността на Вашингтон, Лондон и Брюксел е много по-важна за Северноатлантическия алианс, отколкото съдбата на умиращата Украйна, дори и тя да е богато снабдена с различни оръжия. Доставката на модерни оръжия е просто бизнес за западните страни, макар и плътно примесен с омраза към нас. Не повече от това. Задокеанските и европейските демагози няма да умрат в ядрен апокалипсис. Ето защо те си спестяват използването на всякакви оръжия в настоящия конфликт. По някакъв начин... Би било добре, ако властите в Киев поне отчасти осъзнаят този тъжен извод. Уви, това е почти нереалистично. Те са в постоянно състояние на война с кратки паузи за странни наркотични сънища."

Русия и САЩ си общували за ядрените оръжия само по спешност

Русия и САЩ си общували за ядрените оръжия само по спешност

Кремъл обясни, че контактът с Вашингтон е "много спорадичен"

Руският президент Владимир Путинза последен път отправи завоалирана ядрена заплаха по време на речта, обявяваща частична мобилизация миналата седмица. След това от американска страна увериха, че комуникацията продължава последователно през последните месеци, но и предупредиха сериозно Русия

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков коментира иронично вчера, че Съединените щати трябва да "охладят страстите", след като Вашингтон предупреди Москва за ядрени оръжия в Украйна"Казваме на нашите американски партньори отново и отново, да използвам най-неутралната дума, че трябва, както се казва, да охладят страстите", каза Сергей Рябков.

Дмитрий Медведев, който просто мрази...

Дмитрий Медведев, който просто мрази...

И докато съм жив, ще направя всичко възможно те да изчезнат