Гръцкият военен министър Панос Каменос заяви, че НАТО трябва да промени политиката си на Южния фланг, където има конкретни рискове и да избягва така натрапчиво да показва извънредно преувеличаване и раздуване на опасностите в Северния си сектор, предаде РИА Новости.

"Тероризмът остава главна заплаха за международната общност и борбата с него трябва да е съвместна, в сътрудничество с Русия", заяви министъра на националната отбрана Панос Каменос на форум за отбрана и безопасност, организиран от гръцко-американската търговска камара.

"Тероризмът остава най-голямата заплаха за международната общност и в последните години тя постоянно расте. Терористичните организации не се управляват от единно ръководство, съществуват и децентрализирани терористични организации", пише Каменос.

По думите му, Гърция от първия момент е заявила, че е нужно да се развива сътрудничеството в областта на отбраната.

"Ние заявяваме, че в такива въпроси като борбата с тероризма в региона, ние не можем да не сътрудничим с Русия, не можем да я изключим заради санкциите", каза гръцкият военен министър.

"Да не забравяме, че взрива на Бостънския маратон, тази американска цел, бе извършен от чеченски терористи. Техните единомишленици организираха експлозиите в Москва", каза Каменос.

По думите му, сътрудничеството може да надрасне пределите на военно-стратегическата сфера и да включи обмен на информация, засилване на надзора на по-широка географска област, обмен на морски данни с цел борба с незаконната имиграция, за провеждане на операции по търсене и спасяване.

Каменос смята, че НАТО трябва да промени политиката си на Южния фланг, където има конкретни рискове. Не трябва натрапчиво да показва извънредно разрастване на увеличаващите се заплахи в Северния сектор.

"Гърция е готова да вземе инициативата в южния сектор на НАТО. Ние сме готови да предоставим обекти от нашите въоръжени сили, но и големи бази в южните части на Егейския регион за да облекчим силите на Алианса да води война срещу тероризма", каза военният министър на Гърция.