Споразумението между „шесторката" и Иран може да върне доверието между съседите и да помогне за разрешаване на регионални кризи, предимно в Сирия и в Йемен.

Това заяви шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини пред журналисти преди началото на заседанието на външните министри от съюза, цитирана от РИА „Новости".

Според нея иранските договорености преди всичко касаят неразпространение на оръжия за масово поразяване, което ще допринесе за безопасност в региона, безопасност за съседите и безопасност като цяло за целия свят.

Тя е убедена, че сделката демонстрира резултатността на многостранната дипломация.

Споразумението може да доведе до възстановяване на доверието между Иран и съседите му, между Иран и международната общност. Това споразумение не се основава на доверие, но може да доведе до доверие, каза Могерини и добави, че ЕС е готов да изиграе своята роля за възстановяването на доверието в региона.

Шефът на външната политика смята, че положителните последици могат да помогнат за разрешаване на кризите в региона, предимно в Сирия и Йемен.

Днес се очаква Съветът за сигурност на ООН да приеме резолюция, която да одобри сключеното на 14 юли историческо споразумение между Иран и САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания, Германия.