Русия ще предприеме всички възможни стъпки за освобождаване на задържаните военни наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в украинския град Славянск, съобщиха руски агенции, позовавайки се на руския посланик на базираната във Виена организация, предаде Ройтерс.

„Смятаме, че тези хора трябва да бъдат освободени колкото е възможно по-скоро", каза Андрей Келин. „Като член на ОССЕ Русия ще предприеме всички възможни стъпки по този казус", допълни той.

Външното министерство на Русия пък информира, че Москва взема мерки за разрешаване на ситуацията, свързана със задържането на военните наблюдатели на ОССЕ в Украйна.

Вчера Киев обяви, че „неизвестни хора" са спрели автобус, в който е имало военни наблюдатели от организацията и от украинските въоръжени сили. После той е откаран към град Славянск. В него е имало 13 пътници, включително 7 от мисията на ОССЕ ( от тях четирима са германци), пет представители на украинските сили и шофьорът.

Сепаратисти са казали, че задържаните са „шпионирали" за Киев.

Лидер на проруски сепаратисти в Източна Украйна заяви, че наблюдателите могат да бъдат освободени в замяна на пускане на проруски активисти от затвора, предаде АП.

Те са офицери от страни членки на НАТО", каза Вячеслав Пономарьов, самопровъзгласил се кмет на град Славянск. „След като открихме карти в тях, които съдържат информация с месторазположението на нашите контролно-пропускателни пунктове, имаме впечатлението, че те са офицери, провеждащи определена шпионска мисия", поясни той.

Службата за сигурност на Украйна обяви, че наблюдателите са държани при нечовешки условия. Нужна е спешна медицинска помощ за един от представителите на ОССЕ.
Допълва се още, че наблюдателите се използват от проруски активисти като „жив щит". Украйна твърди, че сепаратистите координират действията си с Русия.

Във връзка с публикации в руски медии външното ни ведомство съобщи, че няма български военнослужещи и представители на Министерството на отбраната сред задържаните в Украйна военни експерти.