Младежът, който стреляше в мюнхенския търговски център в петък, е имал сериозни проблеми в общуването със своите връстници. В деня на трагедията той се провалил на изпит в колежа. За това съобщават ТАСС и германския вестник Bild am Sonntag (BamS), позовавайки се на полицията.

Нападателят Али Давид Сонболи бил германски гражданин, роден в семейство на иранци. Баща му е таксиметров шофьор, майка му е работи в голяма търговска верига. Той е роден и израснал в Мюнхен, на улица Дахауер щрасе, която е част от района Максфортштад и се смята за неблагополучна.

Според германското издание, Сонболи е бил жертва на издевателства от връстници от турски и арабски произход. Преди години е станал жертва на обир и е потърсил полицията след побой. Бил диагностициран със синдром на хиперактивност и ниска концентрация.

Следствието предполага, че Сонболи може да е симпатизирал на Андерс Брейвик, който в Норвегия преди 5 години застреля 77 души. Били намерени книги в стаята на младия човек, които били описвали масови убийства.

Местните медии правят паралели между мюнхенския и норвежкия стрелец. Сонболи застреля девет души, а 35 бяха ранени, включително и в други краища на града, когато в резултат на съобщение за "остра терористична обстановка" е избухвала паника.