Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че умишлена атака срещу инфраструктурата на съюзниците ще бъде посрещната с решителен отговор, съобщава "Ройтерс".

Изявлението му идва след това, което той нарече саботаж на газопроводите "Северен поток".

Цялата налична информация показва, че това е резултат от умишлени, безразсъдни и безотговорни актове на саботаж, се посочва в позиция на НАТО.

"Ние, като съюзници, сме се ангажирали да се подготвим, да възпираме и да се защитаваме срещу принудителното използване на енергетиката и на други хибридни тактики от държавни и недържавни участници. Всяка умишлена атака срещу критичната инфраструктура на съюзниците ще бъде посрещната с обединен и решителен отговор," се подчертава още в текста.

Европейският съюз също вече обеща "стабилен и обединен отговор" на "саботажа".

Според блока пробойните в двата подводни газопровода между Русия и Германия "не са съвпадение" и има признаци, че са били "умишлен акт".

Западът с контраобвинения срещу Русия за Северен поток

Западът с контраобвинения срещу Русия за Северен поток

В района били забелязани руски кораби и подводници

От своя страна, Москва заяви, че версията за саботаж не може да бъде изключена, докато не бъде проведено допълнително разследване.

Кремъл обаче определи като "глупави" и "предвидими" твърденията, че Русия по някакъв начин стои зад евентуална атака срещу газопроводите "Северен поток".

Днес руското посолство в САЩ съобщи, че военни кораби на Съединените щати са били регистрирани в района, където бяха повредени тръбопроводите на "Северен поток".

Последваха и контраобвинения от страна на Запада. Представители на западните разузнавания твърдят, че руски военни кораби и подводници са били забелязани в района, където газопроводът "Северен поток" бе повреден тази седмица.

На свой ред ръководителят на Международната енергийна агенция (МАЕ) Фатих Бирол отбеляза, че е "много очевидно" кой стои зад предполагаемия саботаж срещу "Северен поток", без обаче да даде повече подробности.

За МАЕ е "много очевидно" кой стои зад саботажа на "Северен поток"

За МАЕ е "много очевидно" кой стои зад саботажа на "Северен поток"

Това заяви ръководителят на агенцията Фатих Бирол