Силите на НАТО ще продължат военната операция в Либия до момента, в който не нанесат пълно поражение на режима на Муамар Кадафи, заяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен.

Ние ще продължим да оказваме силен военен натиск срещу режима „Кадафи" и се надяваме, че благодарение на тези мерки, както и на усилващия се политически натиск и действия на либийската опозиция, ще постигнем желания резултат - падане на либийския полковник от власт, добави той по време на пресконференция в Братислава.

Расмусен припомни, че основната задача на НАТО в Либия е прекратяване на атаките срещу либийското население от страна на правителствените войски.

Припомняме, от средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.