Руският президент Владимир Путин направи първото си изявление след въоръжния бунт на наемническата групировка "Вагнер", съобщава "Ройтерс".

В изявлението, публикувано на официалната страница на Кремъл, той отправя поздрав към участниците в индустриален форум.

Не става обаче ясно кога и къде е направен записът.

В събота Путин направи национално обръщение към руския народ, в което осъди бунта на наемниците от "Вагнер", определяйки го като "нож в гърба", и обеща да го смаже.

Мишустин зове руския народ да се обедини зад Путин

Мишустин зове руския народ да се обедини зад Путин

Руският премиер иска национално единство пред усилията на Запада да подкопае Русия

Досега той не е коментирал публично последвалото споразумение, обявено късно същия ден.

Междувременно обаче Кремъл съобщи, че руският лидер е провел телефонен разговор с иранския си колега Ебрахим Раиси и с емира на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Иранският президент изрази пълната си подкрепа за руското ръководство във връзка със събитията от 24 юни, съобщава ТАСС във връзка с първия проведен разговор.

Катарският лидер изрази подкрепа за действията на руското ръководство във връзка със събитията от 24 юни, гласи и второто съобщение.

Борел за бунта на "Вагнер": Чудовището на Путин се обърна срещу него
Обновена

Борел за бунта на "Вагнер": Чудовището на Путин се обърна срещу него

Войната на Москва в Украйна пропуква руската мощ

Наемниците от руската ЧВК "Вагнер", предвождани от лидера си Евгений Пригожин, настъпиха към Москва, за да премахнат "корумпираното и некомпетентно военно ръководство на Русия". Не след дълго обаче внезапно те се върнаха обратно към контролирана от Русия територия в Източна Украйна след споразумение с Кремъл, сключено с посредничеството на беларуския лидер Александър Лукашенко.

Беше договорено предоставянето на имунитет на бунтовниците в замяна на връщането им в лагерите, а лидерът на наемниците се съгласи да отиде в изгнание в съседен Беларус. Неясно обаче остава дали Путин се е съгласил да направи смяна във висшето военно ръководство, или да склони на някакви други отстъпки.