Серия от социологически проучвания на японския вестник Asahi Shimbun разкриват, че най-малко 94% от германците вярват, че тяхната страна е изградила топли отношения със съседите от края на Втората световна война. Само 46% от японците смятат същото.

Проведените в Германия и Япония изследвания показват, че различни действия са били предприети от лидерите на бившите държави от Оста през последните 70 години, отбелязва вестникът.

На ниво отношения със съседните страни, които Германия буквално разруши по време на Втората световна война, 39% от анкетираните германци сега ги определят като „много добри", докато 55% смятат, че са „до известна степен добри".

45% от японците заявяват, че днес отношенията на Япония с държавите от Източна Азия са „до известна степен добри". Само 1% описват връзките със съседите като „много добри".

Отделно проучване се фокусира върху отношението към проведените процеси за военни престъпления след края на войната. В частност анкетираните от двете държави, които заявяват, че знаят подробности за съдебните процеси, са попитани за тяхното отношение към тях.

Относно Токийския международен трибунал най-малко 32% от японските респонденти заявяват, че „е бил несправедлив процес, с който победителите едностранно съдят загубилите държави".

В Германия около 31% от анкетираните определят Нюрнбергските процеси за справедливи, докато само 8% ги смятат за несправедливи.