„Хизбула" отхвърли обвиненията и осъди израелската „международна кампания" около извършения атентат в Бургас през 2012 година, след като България обяви, че ливанската групировка е отговорна, предаде ливанският сайт „Дейли Стар".

Наим Касем, вторият ръководител на ливанската организация, осъди „международната кампания на сплашване, предприета от Израел срещу „Хизбула" и допълни, че „Хизбула" подобрява своята екипировка и подготовка и че обвиненията няма да променят нищо, предаде Ройтерс.

В частност Израел провежда глобална терористична кампания срещу „Хизбула", защото се провали в агресията си и подбудите си срещу „Хизбула", също така се провали да намери подходяща среда, за да предотврати действията на „Хизбула", изтъкна Шейх Наим Касем.

Според него израелската кампания цели да разсее света от еврейската държавна агресия и окупационна практика и да компенсира загубата си от „Хизбула" чрез приемането на средства за натиск на съпротивата.

"Израел води кампания за демонизиране на Хизбула пред хората и пред държавите, защото той не успя да я победи", каза Касем.

По думите му също така кампанията има за цел да притиска други сили „да бъдат на страната на Израел и на свой ред да се намали тежестта на конфронтацията".

„Всички тези обвинения срещу „Хизбула" няма да имат ефект и няма да променят фактите", изтъкна той и добави: „Няма да се подадем на този натиск и няма да променим нашите приоритети. Нашият компас ще остане насочен към Израел".

В същото време председателят на ливанския парламент Набих Бери свързва обвиненията с вътрешнополитическите интереси в България, свързани с предстоящите парламентарни избори в средата на тази година.

По думите му разкритията от страна на България са „срещу интересите на Ливан и ливанците". Той свързва обвиненията срещу „Хизбула" с „вътрешните предизборни интереси" в България.

Въпросът има вътрешнополитически аспект особено, когато България се подготвя за избори", каза председателят.

Междувременно ливанската политическа коалиция „14 март" предупреди, че ще има последици от твърденията на България, че „Хизбула" е отговорна за атентата в Сарафаво през 2012 година.

Такива обвинения ще имат политически и други последици за Ливан, особено, ако ЕС реши да определи „Хизбула" за терористична организация", пояснява се в съобщение на коалицията.

От „14 март" подчертаха, че включването в списъка на ливанската групировка може да накърни имиджа на Ливан и да доведе до политически, икономически и за сигурността проблеми в страната.

Ливанският народ отказва да стане заложник на „Хизбула" и техните опортюнистични интереси", допълва се още в съобщението.

Президентът на Ливан Мишел Слеймaн изтъкна, че обвиненията на България срещу „Хизбула" са били преразгледани и ливанските власти чакат да получат цялата документация от България по случая.

„Позицията, която зае премиерът Наджиб Микати, относно атаката в България, е дискутирана във вторник след обед", допълни Слейман.

Микати съобщи вчера, че Ливан е готов да сътрудничи на българските власти в рамките на разследването.