Президентът на Малдивите Абдула Ямин отмени извънредното положение, наложено преди седмица, под натиска на международната общност, предаде NY Times.

Припомняме, че след няколко опита за покушение срещу него, при които той остана невредим, но съпругата и бодигардовете му бяха ранени, държавният глава обяви, че вицепрезидентът е отстранен от власт и арестуван, както и се въвежда извънредно положение за 30 дни, заедно с няколко строги мерки, орязващи гражданските права на населението.

Мерките включваха забрана за провеждането на протести и блокирането на пътища, армията и полицията получиха правото да правят обиски на жилища без съдебна заповед.

Според изявлението на правосъдния министър, това се прави с цел защита на населението. За външния министър пък бе особено важно да се опази сигурността на курортите.

Именно тези мерки обаче бяха остро критикувани от международната общност, която поиска отменянето им, тъй като грубо погазват основни права и поставят и туризма под риск. Според последното изявление на външно министерство, всички права вече са възстановени.

Забраната за протести попречи на основната опозиционна сила да поиска в петък освобождаването на своя лидер от затвора. Тя настоява също така президентът да подаде оставка, тъй като ситуацията в страната вече не е под контрол.

Параноидният му режим ни води от криза към друга криза, заявиха от партията.

Абдула Ямин бе избран за президент на Малдивите през 2013 година. До 2008 година островната държава се управляваше в продължение на 30 години от неговия брат Момун Абдул Гаюм.