Папа Франциск призова за "уважение" към религиозните обекти в Украйна, като спомена манастира, от който свързаната с Русия Украинска православна църква (УПЦ) може да бъде изгонена, съобщава "Ройтерс".

Украинските власти дадоха на УПЦ краен срок до 29 март да напусне централата си в Киевско-Печорската лавра, като това бе последният ход срещу вероизповеданието, което според украинското правителство е проруско и сътрудничи на Москва.

Във връзка конкретно с Киевско-Печорската лавра, папата поиска "воюващите страни в Украйна да уважават религиозните обекти" и похвали хората, които посвещават живота си на молитва, "независимо от какво вероизповедание са те".

От своя страна говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обвини Киев, че държи Украинската православна църква като заложник, съобщава ТАСС.

Московският патриарх Кирил търси съдействие от света за Печорската лавра

Московският патриарх Кирил търси съдействие от света за Печорската лавра

След като украинска държавна институция взе окончателно решение със срок до 29 март

"В прав текст, без никакво смущение, киевският режим изрази престъпната логика - свободата на религията в Украйна е заложник на бандити на улица "Банкова" (там се намира сградата на президентството - б.р.)", заяви тя.

На 11 март патриарх Кирил - глава на Руската православна църква и твърд поддръжник на руската инвазия, поиска от папа Франциск и други религиозни водачи да убедят Украйна да спре репресиите си срещу УПЦ.

От октомври миналата година Службата за сигурност на Украйна извършва обиски в църкви на УПЦ, налага санкции на нейните епископи и финансови поддръжници и започва наказателни дела срещу десетки духовници.

Служители на църквата твърдят, че тя и милионите ѝ поклонници са жертви на лов на вещици.

Православието е основната вяра в Украйна и свързаната с Москва УПЦ се съревновава за богомолци с независима православна църква, основана след разпадането на СССР през 1991 г., но призната от църковната йерархия едва през 2018 г.

Киево-Печорската лавра официално се регистрира като украински манастир

Киево-Печорската лавра официално се регистрира като украински манастир

Решение на спора с Москва