Папа Бенедикт XVI каза на палестинския президент Махмуд Абас, че Ватикана се надява признаването на Палестина като държава в ООН да подтикне международната общност да намери решение за разрешаване на арабско-израелския конфликт, съобщава „Дейли Стар".

Абас, който е на посещение в Европа, за да благодари на страните, които на 29 ноември гласуваха в ООН в полза признаването на Палестина като държава, проведе 25-минутен разговор с папата във Ватикана.

В съобщение на Ватикана се казва, че „резолюцията ще окуражи международната общност да се ангажира с приемането на справедливо и дългогодишно решение за разрешаване на израелско-палестинския конфликт, което може да бъде постигнато като се възобновят преговорите между страните, като се уважават правата на двете страни и бъде в знак на добра воля".

Повечето от 193-те страни в ООН одобриха резолюцията, която променя статута на Палестина от „единица-наблюдател" в „държава-наблюдател" нечлен на организацията.

Ватикана приветства резолюцията. В същото време Ватикана призова международната общност да гарантира специалния статут на Йерусалим, нещо, което Израел отхвърля.

От папството съобщиха, че папата и Абас също са дискутирали „ситуацията в региона, който е раздиран от конфликти", имайки се предвид кризата в Сирия.

Абас ще се срещне и с италианския премиер Марио Монти.