Папа Франциск говори пред палестинци след изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп за Йерусалим, коментира, че "признаването на правата на всички хора" в Светите земи е основно условие за диалог, съобщава "Ройтерс".

Папата проведе вчера и разговори с палестинския президент Махмуд Абас за кризата, коментарите ситуацията с група палестинци, участващи в междурелигиозния диалог с Ватикана.

"Светата земя е за нас християните земя, която представя най-доброто от диалога между Бог и човечеството", обясни той, говорейки и за диалога между религиите, "а също и в гражданското общество".

"Основното условие за този диалог е взаимното уважение и ангажиментът за укрепване на това уважение, за да бъдат признати правата на всички хора, където и да се намират," каза той.

Тръмп се очаква да припознае днес Йерусалим за столица на Израел и да постави началото на преместването на посолството на САЩ в древния град, което прекратява десетилетната политика на САЩ и рискува да подхрани насилието в Близкия изток.

Тръмп оповестява днес мести ли посолството в Йерусалим

Тръмп оповестява днес мести ли посолството в Йерусалим

Лидери го предупредиха за последствията

В Кремъл коментират, че Русия е загрижена, че конфликтът между Израел и палестинските власти може да бъде допълнително утежнен от плановете на Тръмп. "Но няма да обсъждаме решенията, които все още не са взети", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на конферентен разговор с репортери.

Намерението на САЩ да премести своето посолство в Йерусалим е знак за неговата некомпетентност и неуспех, коментира иранският върховен лидер Аятоллах Али Хаменей.

И сирийското правителство осъди решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел и да премести посолството на САЩ там от Тел Авив, съобщава сирийската държавна информационна агенция САНА.

"(Стъпката) е кулминацията на престъплението за узурпиране на Палестина и изместване на палестинския народ", коментира САНА, цитирайки източник на външно министерство на страната.

Преместването на посолството на САЩ в Йерусалим е некомпетентност и провал
Обновена

Преместването на посолството на САЩ в Йерусалим е некомпетентност и провал

САЩ искат да започнат война в региона, смята аятоллах Али Хаменей

Днес и британският външен министър Борис Джонсън заяви, че е разтревожен от съобщенията, че американският президент Доналд Тръмп ще признае Йерусалим като столица на Израел.

"Нека да изчакаме и да видим какво точно казва президентът. Но знаете, ние виждаме съобщенията, които ние чухме с тревога, защото смятаме, че Йерусалим очевидно трябва да бъде част от окончателното споразумение между израелците и палестинците", изтъкна Джонсън.

Германия и Франция предупредиха за сблъсъци в Йерусалим

Германия и Франция предупредиха за сблъсъци в Йерусалим

Ведомствата съветват пътуващите до Йерусалим

Германия е разтревожена, че в Близкия изток могат да избухнат сблъсъци след разпространената информация, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще признае Йерусалим за столица на Израел, съобщи външното министерство на Германия. 

Министерството се обръща към германците за израелските и палестински земи: "От 6 декември 2017 г. може да има демонстрации в Йерусалим, на Западния бряг и в Ивицата Газа. Не може да се изключи насилие".

Ердоган изригна срещу САЩ за Йерусалим, ДАЕШ и сирийските кюрди

Ердоган изригна срещу САЩ за Йерусалим, ДАЕШ и сирийските кюрди

Беснее срещу тайните отношения на САЩ с терористите

Йерусалим - хиляди години история и "ябълка на раздора"?

Първите данни за съществуването на Йерусалим се отнасят към средата на 2 хилядолетие пр.н.е. Влиза в състава на много древни и средновековни държави. Твърде малко се знае за цитаделата, наричана Йевус, която Давид превзема през 1000 пр.н.е. и след като променя името ѝ, прави от нея средище на еврейския народ през 1004 пр.н.е. Неговият син Соломон построява храм, крепостни стени и дворец.

След смъртта на Соломон политическото и религиозното значение на Йерусалим запада. Разорен от вавилонския владетел Навуходоносор II, който опожарява Соломоновия храм - 587 пр.н.е., градът е изграден отново по нареждане на цар Кир Велики.

По-късно попада под владичеството на египетските Птолемеи и азиатските Селевкиди. Отвоюван от Макавеите на Ханука през 168 пр.н.е. Ирод Велики разширява, доиздига и доукрасява построения на мястото на някогашния Йерусалимски храм-Втори храм.

В 140 г. пр. н.е. Йерусалим става столица на династията на Макавеите. През 63 г. пр. н.е. Йерусалим е завладян от римляните начело с Помпей Велики, които поверяват управлението му на Ирод Антипа. Йерусалим става част от римската провинция Палестина.

Почти веднага след смъртта на Ирод Велики, Юдея е присъединена към римската провинция Сирия и е управлявана от прокуратори, най-известен от които е Пилат Понтийски.

След Първото еврейско въстание с последвалата го война през 70 г. Тит завладява отново града и го разрушава. На негово място в началото на II век император Адриан създава римската колония Елия Капитолина, което е сред причините за въстанието на Бар Кохба. Елия Капитолина остава официалното име на Йерусалим до превземането му от мюсюлманите през 638 година.

Константин Велики във връзка с налагането на християнството за официална религия в Римската империя след Миланския едикт, и последвалите го византийски императори издигат наново Йерусалим и го утвърждават като "свят град", но упадъкът на Византийската империя спира неговото развитие.

Завладян от персите при Хозрой II - 614 г., отвоюван от Ираклий - 629 г. и завладян от арабите при Омар - 638 г., Йерусалим е последователно под властта на Умаядите, Абасидите и Фатимидите.

През 1099 г. e превзет от кръстоносците, и те го владеят до 1187 г., когато Саладин го отвоюва. Между 1517 и 1917 г. Йерусалим е в границите на Османската империя. През декември 1917 г., като част от Първата световна война, градът е превзет от британците.

От 1920 г. до 1947 г. е административен център на Палестина - под британски мандат. По решение на ООН през 1947 г. е отделен като самостоятелна административна единица.

В резултат на Арабско-израелската война (1948 - 1949 г.) градът е разделен между Израел (западна част) и Йордания (източна част). През 1950 г. правителството на Израел обявява западната част на Йерусалим за столица на страната, а през 1967 г. анексира и източната част на града.

С решение на ООН (1967 - 1971 г.) са отменени всички опити за анексия на Йерусалим.