Намерението на САЩ да премести своето посолство в Йерусалим е знак за неговата некомпетентност и неуспех, коментира иранският върховен лидер Аятоллах Али Хаменей, съобщава "Ройтерс".

Американският президент Доналд Тръмп днес ще оповести решението си за преместването на посолството в Израел, предадоха световните информационни агенции. Очаква се то да бъде преместено в Йерусалим. На това решение вече се противопоставиха палестинците и предупредиха за последствия.

Те призоваха за международна намеса върху Вашингтон, за да се откажат от намереието си.  На същото мнение са лидери от региона. Тръмп вече разговаря с лидерите на израелци и палестинци, Египет, Йордания и Саудитска Арабия.

"Това, че те твърдят, че искат да обявят Quds (Ал-Кудс) за столица е поради некомпетентност и провал", коментира Хаменей, използвайки арабското име за Йерусалим.

И сирийското правителство осъди решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел и да премести посолството на САЩ там от Тел Авив, съобщава сирийската държавна информационна агенция САНА.

"(Стъпката) е кулминацията на престъплението за узурпиране на Палестина и изместване на палестинския народ", коментира САНА, цитирайки източник на външно министерство на страната.

Ердоган изригна срещу САЩ за Йерусалим, ДАЕШ и сирийските кюрди

Ердоган изригна срещу САЩ за Йерусалим, ДАЕШ и сирийските кюрди

Беснее срещу тайните отношения на САЩ с терористите

Днес и британският външен министър Борис Джонсън заяви, че е разтревожен от съобщенията, че американският президент Доналд Тръмп ще признае Йерусалим като столица на Израел.

"Нека да изчакаме и да видим какво точно казва президентът. Но знаете, ние виждаме съобщенията, които ние чухме с тревога, защото смятаме, че Йерусалим очевидно трябва да бъде част от окончателното споразумение между израелците и палестинците", изтъкна Джонсън.

Израел отвърна на Ердоган: Йерусалим е еврейска столица от 3000 години

Израел отвърна на Ердоган: Йерусалим е еврейска столица от 3000 години

Ердоган заплаши да скъса отношенията с Израел

Иран отдавна подкрепя редица палестински групировки в борбата им срещу Израел. "По въпроса за Палестина, ръцете им (САЩ) са вързани и те не могат да постигнат целите си", обясни Хаменей.

Той допълва, че Палестина ще бъде "освободена", а палестинският народ ще победи. Обясни, че САЩ искат да започнат война в региона, за да защитят сигурността на Израел. "Американските държавни служители са си казали - трябва да започнем война в региона, за да защитим сигурността на ционисткия режим", добавя още Хаменей.