Муамар Кадафи е бил погребан тази сутрин в пустиня в Либия, съобщи телевизия "Ал Джазира", позовавайки се на представители на Преходния национален съвет. Редом до полковника е бил положен и неговият син - Мутасим, както и бившият командващ на въоръжените сили на Либия.

Погребалната церемония е била скромна. На нея са присъствали членове на племето на Кадафи. Телата на тримата са били погребани на тайно място, призори. На гробовете не са били поставени никакви знаци, посочващи кои са мъртвите, за се избегнат прояви на вандализъм, отбелязва медията.

Преди да бъде погребано, тялото на Кадафи беше изложено в хладилно помещение, намиращо се на пазар в Мисрата. Целта беше либийците да се уверят с очите си, че полковникът е мъртъв.

Кадафи, който оглавяваше Либия в продължение на 42 години, загина в своята „малка родина" - град Сирт, след като беше пленен от поддръжници на Преходния съвет.

Преди дни аутопсията на тялото на мъртвия диктатор приключи. Според заключението той е загинал от огнестрелна рана, не но беше уточнено кой куршум е бил смъртоносен. По-рано бе съобщено, че изстрел в главата е бил фаталният за диктатора. Новите либийски власти оповестиха, че няма да предадат покойника на роднините му.

Преходният национален съвет обяви създаването на комисия, която да разследва  обстоятелствата около смъртта на либийския полковник.