Русия не може да налага вето на решения, които са свързани с разполагането на системата за противоракетна отбрана в Европа, работата по нея ще се проведе по график. Това заяви полският военен министър Томаш Семоняк, цитиран от РИА Новости.

Надявам се, че НАТО и САЩ ще се ангажират с Русия чрез диалог, но Русия няма абсолютно никакво право да налага забрана и да се меси в дейността, която си е свързана с Европейския съюз", каза министърът в интервю по полско радио.

Той отбеляза, че думите на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия генерал Николай Макаров, че е възможно използването на сила срещу елементи от противоракетния щит на Запада не са се понравили на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

В началото на май Макаров заяви, че Русия не изключва възможността да поеме инициатива за използването на оръжия срещу противоракетната отбранителна система на НАТО в Европа, но само като последен избор.

Полският министър изрази увереност, че в най-скоро време ще има готовност за стартиране на първия етап от създаването на ПРО в Южна Европа.

По думите му Полша очаква графика за изграждането на системата. Той предвижда елементите от системата да бъдат изградени в Румъния през 2015 година, а през 2018 година в Полша.

Всичко показва, че този график ще бъде подготвен", изтъкна той