Позициите на Полша и САЩ за ситуацията в Украйна съвпадат напълно, заяви полският премиер Доналд Туск на съвместен брифинг с американския президент Обама след двустранните им разговори.

Припомняме, Барак Обама е в Полша за участие в отбелязване на 25-годишнината от първите свободни избори, проведени в страната през 1989 година.

Искам да кажа, че много неща около нас се промениха, но отношения между нашите две страни не се промениха и имат същото фундаментално значение, както и по-рано, подчертава Туск. Той благодари на САЩ за „бързата и ефективна реакция по украинската криза".

Полският премиер подчертава значението на подкрепата на САЩ за Полша по украинския въпрос както политическа, така и практическа - за повишаване на отбранителните възможности на Варшава.

Подчертавайки стратегическия характер на полско-американското сътрудничество, Туск информира, че е потвърдил пред Обама готовността на Полша да увеличи бюджетните си разходи за отбрана.


Полският премиер дори увери, че ще се постарае да убеди европейските си съюзници да сторят същото за допълнително повишаване отбранителните способности на НАТО.

Доналд Туск специално отбелязва, че позициите на САЩ и Полша по Украйна напълно съвпадат, както и по въпросите на енергийното сътрудничество.

Благодарейки на Обама за гостуването му в Полша, Туск отбелязва, че „приятел в нужда се познава".