Председателят на парламента на Каталуния предлага бившия лидер на североизточната испанска област Карлес Пучдемон като кандидат да състави правителство, съобщава "Асошиейтед прес".

По-рано испанската прокуратура поиска съдията, който разследва Пучдемон, отново да издаде европейска заповед за арест. Съдията не е задължен да изпълни искането, след като бившият каталунски лидер пристигна в датската столица Копенхаген.

Испанската прокуратура отново поиска Европейска заповед за арест на Пучдемон

Испанската прокуратура отново поиска Европейска заповед за арест на Пучдемон

Съдията не е задължен да изпълни молбата

Преди няколко месеца съдията издаде Европейска заповед за арест на Пучдемон, която беше разглеждана от съда в Белгия, но впоследствие Мадрид я оттегли.

Пучдемон и представители на сваленото каталунско правителство са обвинени в бунт, противодържавна дейност и финансови злоупотреби.

Пучдемон пристигна в Копенхаген въпреки заплахата от страна на Мадрид за ареста му, ако напусне Белгия, където е в изгнание.

Върховния съд на Испания оттегли в началото на декември 2017 г. европейската заповед за арест на Пучдемон и четирима от неговите заместници, като определи, че ще бъдат арестувани, ако се завърнат.