По света бяха проведени пропалестински протести след атаките на "Хамас", които според Израел са убили над 900 души, съобщават световните медии.

Министерството на здравеопазването на Газа обяви, че най-малко 687 палестинци са били убити от израелските ответни въздушни удари по блокирания ексклав оттогава.

Хиляди присъстваха на бдения и протести в Лондон заради конфликта, съобщава The Guardian. Пропалестински протестиращи се събраха пред израелско посолство в понеделник вечерта. Te скандираха "Израел е терористична държава" и "свободна Палестина", докато пускаха факли и фойерверки. Групи, включително Stop the War и "Кампанията за солидарност към Палестина", се събраха на демонстрацията и размахваха плакати, призоваващи Израел да "прекрати окупацията". Последната заяви в изявление: "Офанзивата, започната от Газа, може да бъде разбрана само в контекста на продължилата десетилетия военна окупация и колонизация на палестинската земя и налагането на система на потисничество, която отговаря на правното определение за "апартейд". Лондонската полиция арестува трима души, участващи в демонстрациите.

Междувременно около 2000 души присъстваха на бдение за Израел в Уестминстър, организирано от Съвета на депутатите на британските евреи и Съвета на еврейските лидери. Риши Сунак присъства на молитвена служба в обединената синагога Финчли в северен Лондон. В Уестминстър министърът на сигурността Том Тугендхат, лидерът на либералдемократите Ед Дейви и външният министър в сянка Дейвид Лами говориха на произраелското бдение. Присъстващите развяваха израелското знаме и банери с надпис: "Аз съм с Израел".

ЕС няма да спира хуманитарната помощ за палестинците

ЕС няма да спира хуманитарната помощ за палестинците

Решението е на Брюксел

В Ню Йорк говорител на органите за сигурност съобщи, че в неделя е имало засилено полицейско присъствие пред централата на ООН, където избухна схватка между привърженици на Израел и на палестинците, съобщават "Политико" и NBC. Пропалестински митинг бе проведен в неделя на Таймс Скуеър. Протестът беше подкрепен от градския клон на Демократичните социалисти на Америка и привлече видни членове на партията на фона на широко разпространено осъждане на събитието. На митинга присъстваха повече от 1000 пропалестински поддръжници, които скандираха "Съпротивата е оправдана, когато хората са окупирани".

По-късно се проведе произраелски митинг, близо до този в подкрепа на палестинците. На Таймс скуеър полицията издигна барикади, за да задържи група скандиране "Свободна Палестина; да живее Палестина", отделена от произраелска група.

Още един пропалестински протест бе проведен пред Белия дом във Вашингтон.

В Австралия около 1000 пропалестински поддръжници се събраха на центъра на Сидни в понеделник вечерта до емблематичната опера на града, която правителството беше осветила в цветовете на израелското знаме. Днес министър-председателят Антъни Албанезе нарече съобщенията за антисемитски лозунги "ужасяващи", съобщава "Ройтерс". Щатската полиция на Нов Южен Уелс каза на пресконференция, че преглежда записите от протеста, за да установи дали са извършени нарушения. Организаторът на протеста "Палестинската група за действие Сидни" защити правото си да протестира срещу "апартейда" в Израел, но добави, че има малък брой "антисемитски участници", които нямат място в тяхното движение.

Катар преговаря с "Хамас" и Израел за размяна на заложници
Обновена

Катар преговаря с "Хамас" и Израел за размяна на заложници

Но няма признаци за пробив, тъй като и двете страни окопават

Пропалестински събирания бяха прекратени от полицията в Берлин в събота, след като атаките срещу Израел, съобщава The Telegraph. Събития в подкрепа както на Израел, така и на Палестина се проведоха в цяла Германия. От неправителствената организация Samidoun, раздаваха баклава на минувачите в столицата след атаките. Полицията арестува много хора, след като около 40 души се събраха в център на палестинската общност в Берлин и скандираха анти-израелски лозунги.

Други страни в които са проведени протести в подкрепа на палестинците включват Гърция, Португалия, Индонезия и Пакистан.

Обединеното кралство, Франция, Германия, Испания и Италия предприемат действия за засилване на полицейската защита на еврейските общности след атака на "Хамас" срещу Израел и последвалия ескалиращ конфликт. Правителствата в цяла Европа се страхуват от нарастване на антисемитските прояви, тъй като битките между Израел и "Хамас" в Газа продължават.

Миналата седмица "Хамас" предприе безпрецедентно нападение срещу Израел в събота сутринта. Първо изстреля ракетни залпове през границата, след което атакува градове и военни бази в южната част на страната.

В отговор Израел нанесе въздушни удари по Газа и оттогава обяви "пълна обсада" на ексклава, като прекъсна доставките на вода, храна и електричество. Бойци на "Хамас" заплашиха да започнат да убиват израелски заложници, ако Израел продължи да бомбардира цивилни райони без предварително предупреждение. Според израелското външно министерство повече от 100 души са взети за заложници от "Хамас".

Реакциите по света на внезапната ескалация в Близкия изток
Обновена

Реакциите по света на внезапната ескалация в Близкия изток

От остро осъждане до одобрение на действията на "Хамас"