Испанското правителство напълно отхвърли възможността бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон да управлява областта от самоналоженото си изгнание в Брюксел, като подчерта, че Мадрид ще оспори в съда всеки опит да направи това, съобщава "Ройтерс".

Сепаратистките партии в Каталуния преизбират Пучдемон

Сепаратистките партии в Каталуния преизбират Пучдемон

По-късно този месец

Сепаратистките партии в Каталуния се договориха в сряда да преизберат Пучдемон за лидер на областта, лансирайки сценария укриващият се бивш лидер да управлява чрез видеовръзка от Белгия. Ако се завърне в Испания, той ще бъде арестуван за противодържавна дейност и бунт.

"Парламентарните правила са много ясни", отсече говорителят на испанското правителство по време на седмичната си пресконференция, допълвайки: "Те не предполагат възможността за парламентарно присъствие, което не е лично."

"Този стремеж е заблуда, това е напълно нереалистично и противоречи на правилата и здравия разум", коментира още говорителят.

Пучдемон поведе през миналата година движението за отцепване от Испания на богатата североизточна испанска област Каталуния, което завърши със свалянето от власт на неговата администрация от страна на Мадрид и налагането на пряко управление. Той избяга в Брюксел скоро след това.