Руският президент Владимир Путин е изпратил поздравителна телеграма до новия американски президент Доналд Тръмп. Руският президент се надява на съвместна работа между двамата за подобряване на отношенията между САЩ и Русия, съобщават руски медии.

Западни медии отбелязват, че Путин е видимо доволен от победата на Тръмп.

Доналд Тръмп е 45-ият президент на САЩ

Доналд Тръмп е 45-ият президент на САЩ

Тръмп печели в 9 от 14 така наречените "суинг" щати

Путин също така изтъкнал в телеграмата до Тръмп, че изграждането на конструктивен диалог между Москва и Вашингтон, основан на принципите на равенството, взаимното уважение и истинското зачитане на взаимните позиции, е в интерес и на двете страни и на света.

Тръмп си навлече критики за многократните похвали спрямо ръководството на Путин и защитавайки по-близки работни отношения с Русия, въпреки нарушаването на човешките права и военните намеси в Украйна и Сирия.

Русия беше широко обвинявана, че подкрепя Тръмп в президентските избори в САЩ. Изразявайки нескрито задоволство от резултатите, прокремълският политически анализатор Сергей Марков изтъква, че Тръмп в Белия дом означава по-голям шанс САЩ да се споразумее с Русия в Сирия, и по-малка американска подкрепа за "терористичната хунта в Украйна".

Той отрекъл твърденията за руска намеса в изборите, но подчертал, че "може би ние помогнахме малко с Уикилийкс", предава кореспондентът на "Гардиън" в Москва.

Алексей Венедиктов, главен редактор на либералното руско радио "Ехото на Москва", изтъква, че някои в Кремъл сега вероятно купонясват, но някои "по-сериозни" хора ще осъзнаят, че се задават непредвидими времена.

"Путин не харесва непредсказуемостта, а Тръмп е дефиниция за непредсказуемост", отбелязва Венедиктов и допълва: "Те празнуваха Брекзит, а след това Борис Джонсън стана външен министър и те си помислиха "Боже Господи, какво е това?".